EN KORRIGERINGSOPERATION ÅTERGER DEN URSPRUNGLIGA FORMEN

Bröstimplantaten och transplantation av eget fett återger brösten den ursprungliga fylligheten. För hängbyst kan man göra en bröstlyftsoperation för att få tillbaka formen.

Enligt Minna Rautio, specialist i kirurgi och plastikkirurgi, är det oftast småbröstade kvinnor som söker sig till bröstkorrigeringar efter graviditet. Då amningen oftast lyckas bra för småbröstade kvinnor händer det att brösten töms eller t.o.m. försvinner helt. Då förändringen kan vara markant blir det svårt att hitta passande kläder och lämpliga behån. Formen på brösten kan återfås med hjälp av implantat eller fettransplantation. Transplantation förutsätter att det finns tillräckligt med egen fettvävnad.

-Dessa kvinnor betonar naturlighet. Det gäller ofta ”vuxna kvinnor, i medeltal 35-åringar, som vill ha tillbaka det de någon gång haft. De går oftast in för en operation av helt rationella orsaker, konstaterar Rautio.
Korrigering av bröst görs under narkos eller lätt nedsövning. Åtgärden tar ett par timmar och man får åka hem antingen under samma dag eller därpå följande dag.

IBLAND ÄR EN KORRIGERING INTE TILLRÄCKLIG UTAN ETT BRÖSTLYFT MÅSTE GÖRAS

Ifall man har en lätt töjbar bröstvävnad kan brösten bli slappa och försjunkna efter graviditet och amning. Ifall brösten sjunkit märkbart räcker inte implantat eller fettransplantation för att återge brösten formen utan då måste man göra en bröstlyftsoperation.

”Det behövs inga speciella åtgärder för återhämtningen efter en operation. I början får man förstås inte bära något tungt, utföra fysiskt tungt arbete eller köra bil. Utöver de här faktorerna kan man leva så gott som normalt”, berättar Rautio.

Har man ett fysiskt lätt arbete kan man återgå till jobbet ca. en vecka efter operationen. Efter att ha genomgått en bröstimplantat- eller bröstlyftsoperation skall man använda en sportbehå dygnet runt under den första månaden.

Det slutgiltiga resultatet får man vänta tålmodigt på. Brösten får sin slutgiltiga form efter ca. ett halvt år efter operationen. En del av fettet i en fettransplantation försvinner efter en tid. För att uppnå det önskade resultatet rekommenderar man att det görs två transplantationer med ca. tre månaders mellanrum.


Rautio_Minna.jpg

Minna Rautio
Specialist i kirurgi och plastikkirurgi


Funderar du på att göra en bröstförstoring?

Boka tid till plastikkirurgens mottagning!

På mottagningen får du svar på dina frågor och kirurgen gör en individuell vårdplan.

Boka tid
Läs mer om bröstförstoring och bröstlyft
Läs mer om bröstförstoring och bröstlyft
Plastiikka_rintojen_suuurennus_600x450.jpg
Bröstförstoring och bröstlyft

Om du är missnöjd med storleken eller formen på dina bröst lönar det sig att på Eira sjukhus träffa en plastikkirurg som du med en individuell utgångspunkt kan diskutera olika operationsmetoder med.

Läs mer