Huden är kroppens största organ och den har en viktig uppgift att skydda kroppen och avlägsna slaggämnen från den. Därför är det viktigt att se till att uppehålla hudens välmående. Faktorer som påverkar är livsstil, ålder, fysiska sjukdomar, stress och även mentala hälsan. Matvanorna har en stor inverkan på hur huden mår. Om det uppstår hudproblem eller man vill uppehålla hudens hälsa är det skäl fästa uppmärksamhet på vad man har på sin tallrik.
Med näringsterapeut Marianna Hölttäs tips kan du få bästa nytta av näring för hudvård

Huden behöver ständigt byggmaterial, som erhålls från mat. Det som finns på tallriken kan ses konkret i huden. Det handlar dock inte om en supereffekt av ett livsmedel, utan en mångsidig helhet.


1. Färger

Huden gillar när det är mycket färg i kosten. Grönsaker, frukter och bär innehåller mycket antioxidanter, flavonoider och vitaminer som är viktiga för huden. I synnerhet vitamin A, som gynnar huden, erhålls från

 • morötter
 • gröna grönsaker
 • paprika.

Likaså är C-vitamin viktigt för huden och fås från

 • citrusfrukter
 • kiwi
 • paprika
 • svarta vinbär
 • grönkål och blomkål

 

2. Kom ihåg även spårämnen

Av spårämnena bidrar speciellt zink, koppar, järn och selen till att uppehålla en frisk hud.
Zink och selen får man t.ex. från

 • fullkornsprodukter,
 • kött
 • mejeriprodukter

Järn finns huvudsakligen i inre organ, kött och fisk.

Vegetarianer bör använda fullkornsprodukter mångsidigt, baljväxter samt frön och nötter för att få järn.
Koppar får man från inre organ, särskilt lever, samt fullkornsprodukter, nötter och potatis.


3. Även fett behövs

Mjuka, omättade fetter är viktiga för huden. Dessa bör ingå i din dagliga kost. Torr hud behöver speciellt omega-fettsyror, bra källor till omega-fettsyror är t.ex.'

 • rapsolja
 • nötter
 • frön
 • fet fisk.

Dessa innehåller även vitamin E, som är viktigt för huden.

 

4. Måttligt med socker

Socker bör också användas med måtta för att huden skall må bra. En sockerrik kost stör hudens förnyelseprocess och gör huden tunnare, torrare och huden får lättare rynkor. Rökning har också en liknande effekt.

 

5. Näringsterapeuten och hudläkaren hjälper

En hudläkare hjälper och behandlar de vanligaste hudproblemen och en näringsterapeut hjälper till med näringsfrågor. Om huden har symtom är det värt att se över kosten på näringsterapeutens mottagning. Hen kontrollerar nuläget, om du får i dig tillräckligt med näringsämnen, vitaminer och spårämnen som är viktiga för huden, och planerar en hälsosam kost åt dig.

Om du önskar kan du föra matdagbok och ta den med dig till mottagningen.

Ladda ner och skriv ut matdagboken här (finska)

Med hjälp av laboratoriets undersökningspaket får du omfattande information om dina viktigaste blodvärden. Du kan komma till laboratorieundersökning utan remiss eller tidsbokning.

 

Holtta_Marianna.jpg

Tipsen av Eira sjukhus näringsterapeut Marianna Hölttä.

Näringsterapi på Eira

Våra legitimerade näringsterapeuter betjänar dig individuellt i olika frågor angående näring och ätande. Av hen får du pålitlig och tidsenlig information om näring och dess inverkan på välmående och hälsa, samt på vården av sjukdomar.

Bekanta dig med Eiras näringsterapeuter
Sisataudit_mbo_600x450.jpg

Näringsterapi

Den legitimerade näringsterapeuten betjänar sina kunder individuellt i olika frågor angående näring och ätande. Av hen får du pålitlig och tidsenlig information om näring och dess inverkan på välmående och hälsa, samt på vården av sjukdomar.

Läs mer
Plastiikka_iholuomi_nainen_600x450.jpg

Hudsjukdomar och allergologi

Huden är människans största organ och det finns tusentals hudsjukdomar. De vanligaste orsakerna till besök hos en hudläkare är akne, atopisk eksem, psoriasis, urtikaria d.v.s. nässelutslag samt hudförändringar. På Eira görs även hyposensibilisering av de vanligaste allergierna och botulinum behandlingar mot överdriven svettning.

Läs mer
Labra_analyysi_2020-08_600x450.jpg

Laboratoriepaket

Regelbundna undersökningar och en kunskap om hur din kropp mår, ger dig sinnesro och inspiration att ändra din livsstil i en hälsosammare riktning. Med våra nya laboratoriepaket tar du enkelt reda på kroppens hälsotillstånd.

Läs mer