EIRA UNIKLINIKALTA KOKONAISVALTAISTA UNENHOITOA

Hyvällä unella on merkittävä osuus sekä psyykkisessä että fyysisessä hyvinvoinnissamme. Uniongelmat ovat varsin yleisiä ja niitä esiintyy lähes kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää. Pitkittyessään unettomuus ja huono unen laatu ovat riski terveydelle.

Eira Uniklinikalta saat kokonaisvaltaista ja monipuolista hoitoa uniongelmiin. Meillä on uniongelmiin perehtyneitä eri alojen asiantuntijoita sekä käytössämme Eiran monipuoliset lääkäri-, laboratorio ja vuodeosastopalvelut. Teemme yhteistyötä myös muiden asiantuntijoiden, tuote-edustajien ja hoitolaitosten kanssa.
Eira Uniklinikan unitutkimukset

Kattava yöpolygrafia

Yöpolygrafia-tutkimus on ensisijainen tutkimus uniapnean ja ylähengitysteiden ahtauman diagnostiikassa. Sillä voidaan selvittää myös muita unenaikaisia häiriöitä.

Tutkimuksessa mitataan mm.

 • unen aikaista hengitysilmavirtausta
 • sykettä
 • sydämen toimintaa
 • rintakehän ja pallean hengitysliikkeitä
 • veren happipitoisuutta
 • kuorsausta
 • nukkuma-asentoa.

Haluttaessa tutkimukseen voidaan liittää myös raajakytkennät jalkojen liikkeiden tutkimiseksi sekä ohimokytkennät unen tarkempaa selvitystä varten.

Tutkimus voidaan suorittaa kotona yön yli tehtävänä mittauksena tai Eiran sairaalan vuodeosastolla.

Kvantitatiivinen yöoksimetria

Yöllinen oksimetriaseuranta on helppo tutkimus, jolla voidaan selvittää onko tutkittavalla aihetta epäillä unenaikaisia hengityshäiriöitä esim. uniapneaa. Tutkimukseen voi tulla lääkärin lähetteellä, mutta myös ilman lähetettä.
Asiakas noutaa ajanvarauksella Uniklinikalta tai röntgenistä laitteen, joka ohjelmoidaan rekisteröimään automaattisesti.

Tutkittava laittaa mittarin illalla ranteeseensa ja sormianturin sormeen ja nukkuu sen kanssa. Aamulla laite palautetaan Eiraan.

Lääkäri analysoi rekisteröinnin ja arvioi jatkotutkimuksen tarpeen.

Laboratoriokokeet

Unettomuuden tai väsymyksen taustalla voi joskus olla jokin sairaus tai puutostila. Uniklinikalla voit lääkärin lähetteellä otattaa esimerkiksi seuraavia verikokeita:

 • B-12-vitamiini – Puutos voi aiheuttaa mm. unihäiriöitä
 • Ferritiini, hemoglobiini – Raudanpuuteanemian yhtenä oireena yleensä väsymys
 • PVK – Pieni verenkuva on perustutkimus mm. verisolujen ja hemoglobiinin tilan selvittämiseksi
 • CRP, La – Tulehdusarvot nousevat elimistön tulehdustiloissa
 • D-vitamiini – Puutos voi aiheuttaa mm. väsymystä
 • Kilpirauhaskokeet – Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireina voivat olla esim. väsymys, uupumus, nukahtelu.
Eira Uniklinikan unihoidot

Kuorsaus- ja apneakiskot

Kuorsaus- ja apneakiskot ovat hyvä apu kuorsaaville sekä lievästä ja keskivaikeasta uniapneasta kärsiville. Hammaslääkärin valmistamat hampaisiin yöksi laitettavat kuorsaus- ja apneakiskot (suukojeet) tuovat alaleukaa eteenpäin ja estävät unen aikana veltostuvan kielen painumista nieluun. Näin ehkäistään tehokkaasti ilmateiden tukkeutumista. Eiran Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit arvioivat voisiko sinulle olla apua kuorsaus- ja apneakiskoista. Eirassa kuorsaus- ja apneakiskot valmistaa kokenut hammaslääkäri.

Ravitsemusterapia

Ravitsemusterapialla on hyvin suuri merkitys unettomuuden ja erilaisten uniongelmien hoidossa. Liikunta, oikeanlainen ravitsemus ja hyvä uni yhdessä muodostavat edellytykset terveellisille elämäntavoille. Oikeanlaisilla ruokailutottumuksilla voidaan vaikuttaa unen laatuun. Ravinnosta saadaan unen ja valveillaolon säätelyyn tärkeitä melatoniinia, serotoniinia sekä tryptofaania. Ravitsemusterapia kuuluu olennaisesti myös mm.uniapnean hoitoon ja laihdutukseen. Myös erilaisten puutostilojen korjaukseen saat ravintoterapeutiltamme ohjausta.

Uniterapia

Uniterapia Eirassa on kognitiivis-behavioraalinen terapia, CBT, jolla on saatu hyviä tuloksia univaikeuksien hoidossa ja niiden uusiutumisen ehkäisyssä.

Uniterapia sisältää käynnit unihoitajalla, fysioterapeutilla ja psykologilla. Uniterapia on hoitomuotona yksilöllinen ja esim. psykologin käyntimäärät valitaan tarpeen mukaan.

CPAP-hoito

CPAP-hoitoa eli ylipainehengityshoitoa käytetään unenaikaisten ylähengitysteiden ahtaumien hoitoon. CPAP-laitteella huoneilmaa puhalletaan maskin kautta hengitysteihin ja näin ilmatiet pysyvät avoimina potilaan nukkuessa. Tällöin hengityskatkokset ja unesta havahtumiset jäävät pois, samoin elimistön happitasapaino pysyy korkeana. Unen- ja elämänlaatu paranevat huomattavasti ja terveysriskit pienenevät. CPAP-hoito on ensisijainen hoitomuoto keskivaikeaa ja vaikeaa uniapneaa sairarastavilla. CPAP-hoito toteutetaan potilaan kotona ja laitteen kanssa voi matkustella lähes normaalisti.

CPAP-hoidon aloitukseen liittyy monia kysymyksiä ja aluksi ohjauksen tarve voi olla suuri. Joillekin maskin käyttö tai paineilman hengittäminen voivat aluksi ahdistaa. Jos hoitoon tottuminen on vaikeaa, voi kokeilla aluksi maskia esim. muutaman tunnin yössä aikaa pikkuhiljaa kasvattaen. Eiran Uniklinikalla CPAP-hoidon aloitus on pyritty tekemään sinulle mahdollisimman helpoksi.

CPAP-hoidon aloitus, neuvonta ja ohjaus

 • Sopivan maskin sovittaminen ja tilaaminen Resmedistä.
 • Oman CPAP-laitteen tilaaminen Resmedistä.
 • Laitteen ja maskin saavuttua toinen käynti, jossa ohjataan laitteen käyttöön.
 • Virtuaaliseuranta laitteen käytöstä kotona ensimmäisen viikon ajan/tai halutessa puhelinyhteys.
 • Seurantakäynnit yleensä hoidon alkuvaiheessa ja jatkossa tarpeen mukaan. Seuranta mahdollista toteuttaa myös virtuaaliseurannalla.

Keuhkolääkäri ja korva-, nenä- ja kurkkutautien lääkäri

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri tutkii ja hoitaa ylähengitysteiden tukkoisuutta. Kuorsaukseen ja tukkoiseen nenään löytyy apua ja usein esim. CPAP-hoidon aikana nenän limakalvot kuivuvat ja kosteuttavien tippojen, maskin vaihdon lisäksi voi olla syytä käydä erikoislääkärin vastaanotolla varmistamassa että tukkoisuutta ei aiheuta esim. nenän polyypit. Keuhkolääkärin tapaamiset ovat myös osa uniapneapotilaan hoidon seurantaa.

Kivun hoito

Kipu tai erilaiset pinnetilat saattavat häiritä nukkumista. Eiran ortopedit ja muut erikoislääkärit voivat vastaanotollaan tutkia mistä vaivat mahdollisesti johtuvat. Kokeneet fysioterapeutit voivat auttaa helpottamaan öisiä kiputiloja. Usein apua kipuun ja rentoutumiseen voi löytyä myös akupunktiosta.

Laihdutus

Laihdutus on usein selkein keino mitä uniapneasta tai ylähengitystien ahtaumasta kärsivät voivat itse tehdä parantaakseen vointiansa. Usein vaivat lieventyvät huomattavasti jo pienelläkin painonpudotuksella. Laihdutukseen apua saat Eiran ravitsemusterapeutilta, uniklinikan sairaanhoitajilta sekä fysioterapeuteilta. Eirasta on mahdollisuus ostaa myös Personal Trainer- palveluita, jos tarvitset liikkumiseen enemmän ohjausta tai motivointia. Liikunta on tärkeässä roolissa myös muiden uniongelmien hoidossa.

Eirassa tehdään myös lihavuusleikkauksia vuosien kokemuksella ja loistavilla hoitotuloksilla.

Hormonihoidot

gynekologien seurannassa.

Uniongelmia? Varaa aika Unihoitajalle!

Unihoitajan vastaanotolla selvitetään uniongelmien syitä, ohjataan tarvittaessa unirekisteröintiin tai oikealle erikoislääkärille ja hoidetaan unihäiriöitä lääkkeettömillä menetelmillä.

Tule Unihoitajan ensikäynnille kartoittamaan unesi tilanne.

Varaa aika unihoitajan vastaanotolle
Voit myös varata puhelinneuvonta-ajan Uniklinikan sairaanhoitajalle Varaa puhelinneuvonta-aika
Seuraavat vapaat ajat
ti 11.12.
16:00
10 min
Heikkilä Kirsti
Uniklinikan sairaanhoitaja
Eiran lääkäriasema
Puhelinvastaanotto
Uniklinikan puhelinneuvonta on maksullinen.
ti 11.12.
16:10
10 min
Heikkilä Kirsti
Uniklinikan sairaanhoitaja
Eiran lääkäriasema
Puhelinvastaanotto
Uniklinikan puhelinneuvonta on maksullinen.
ti 11.12.
16:20
10 min
Heikkilä Kirsti
Uniklinikan sairaanhoitaja
Eiran lääkäriasema
Puhelinvastaanotto
Uniklinikan puhelinneuvonta on maksullinen.
Näytä seuraavat vapaat ajat
Lue lisää Uniklinikasta

Tietoa uniongelmista

Uniongelmilla on useita ilmenemismuotoja. Unettomuus, kuorsaaminen, uniapnea ja ylähengitysteiden ahtauma, ylivireystila ja vaihdevuosien aiheuttamat muutokset elimistössä ovat yleisiä syitä tulla Uniklinikalle.

Lue lisää

Unitesti

Nukuitko taas huonosti? Heräilitkö aamuyöstä? Kuorsattiinko teillä viime yönä? Tee nopea unitesti selvittääksesi onko unesi riittävän hyvänlaatuista vai voisiko Eira Uniklinikka tarjota sinulle apua.

Lue lisää

Eira Uniklinikka

Onko sinulla vaikeuksia nukahtaa tai heräiletkö useasti? Häiritsevää kuorsausta? Hengityskatkoksia? Haluaisitko löytää lääkkeettömiä keinoja unettomuuden hoitoon? Varaa aika Eira Uniklinikalle. Meiltä saat kokonaisvaltaista apua uniongelmiisi.

Lue lisää
Hinnasto
Eira Uniklinikka Hinta
Unihoitajan vastaanotto:
Ensikäynti 60 min
Vastaanotto 45 min
Vastaanotto 30 min

Uniryhmä tarjoaa lääkkeetöntä apua unettomuuden hoitoon 6 x 90 min

80 €
60 €
40 €

250 €
Uniklinikan sairaanhoitajan puhelinaika
10 min puhelinneuvonta
20 min puhelinneuvonta

12 €
20 €
Kvantitatiivinen yöoksimetria
98 €
Suppea yöpolygrafia eli unirekisteröinti kotona
Sis. laitteen käytön opastuksen, tarvittavan välineistön sekä erikoislääkärin analyysin
318 €
Kela-korvaus 52 €
Suppea yöpolygrafia eli unirekisteröinti vuodeosastolla
Sis. unirekisteröinnin, tarvittavan välineistön, hoitajan avun sekä ilta- ja aamupalan
Eiran sairaalan vuodeosastolla omassa huoneessa
545 €
Kela-korvaus 52 €
Hintoihin lisätään toimistomaksu 17,90 €, paitsi puhelinneuvonta-aikoihin ja lähetteellä tultaviin laboratoriotutkimuksiin.