tyypillisimmät vaivat joissa fysiatrille hakeudutaan:

  • Selkä ja niska-hartiaseudun vaivat
  • Kyynärpään ja käden vaivat
  • Polvi, nilkka- tai lonkkavaivat
Yllä luetellut vaivat aiheuttavat nopeasti haittaa päivittäisessä elämässä kivun ja liikkumisrajoitteiden vuoksi. Monessa tapauksessa oireet pahenevat niin, että ainoa tehokas hoito on leikkaus. Mutta ennen kuin siihen päädytään on fysiatrin avulla monesti paljon tehtävissä.

fysiatri on tuki- ja liikuntaelinten erikoislääkäri

Fysiatri on erikoislääkäri, joka on perehtynyt tuki- ja liikuntaelimien toimintaan ja etenkin toimintahäiriöiden tutkimuksiin ja hoitoon. Hän on usein myös erityispätevöitynyt kuntoutukseen ja kivunhoitoon. Ortopedikirurgi voikin neuvoa asiakasta kääntymään fysiatrin puoleen, kun vaiva ei edellytä leikkausta, mutta vaatii muuten kuntoutusta. Mikäli päädytään leikkaushoitoon, on fysiatri osaava asiantuntija suunniteltaessa ennen leikkausta, miten asiakas leikkaukseen mennessään olisi mahdollisimman hyvässä kunnossa, ja kuinka hän toipuisi toimenpiteen jälkeen mahdollisimman hyvin ja saavuttaisi parhaimman toimintakykynsä.

 

Asiakkaan oma tukihenkilö

Eirassa asiakas voi itse hakeutua fysiatrin vastaanotolle tuki- ja liikuntaelinvaivoissa - myös ilman lähetettä. Fysiatri tutkii asiakkaan vaivan ja arvioi hoidontarpeen. Hän voi ohjata asiakkaan edelleen ortopedille tai lähettää tämän jatkotutkimuksiin laboratorioon, röntgeniin tai magneettikuvauksiin. Tarvittaessa fysiatri kirjoittaa lähetteen fysioterapiaan. Fysiatrilta saa vinkkejä kivunhoitoon sekä tarvittavan lääkinnällisen avun, ja hän voi myös arvioida pohjallisten, rannetuen ja muiden apuvälineiden tarpeen.

 

Tärkeä osa työterveystiimiä

Fysiatri on erikoistunut työ- ja toimintakyvyn arviointiin erityisesti, kun kyseessä ovat tukielinten sairaudet. Hän miettii yhdessä työterveyshuollon tiimin kanssa sopivinta toimintatapaa asiakkaan parhaan työkyvyn saavuttamiseksi ja säilyttämiseksi. Fysiatrian erikoislääkärin erityisosaamista tarvitaan myös erilaisten lausuntojen - kuntoutus, työkyvyttömyys, tapaturma, sairausloma - laatimisessa. Yhteistyö työterveyshuollon kanssa on tärkeää mietittäessä, miten asiakkaan työ- ja toimintakyvyn rajoitteet huomioidaan työpaikalla, kotona, vapaa-ajalla ja harrastuksissa. Työterveyslääkäri voi hoidon suunnittelemiseksi ohjata työterveyshuollon asiakkaan fysiatrin vastaanotolle ja työfysioterapeutille, joka tarvittaessa käy tutustumassa potilaan työergonomiaan ja työolosuhteisiin antaen samalla ohjausta ja neuvontaa. Tällöin tavoitteena on työfysioterapian ja fysioterapian keinoin kohentaa potilaan työ- ja toimintakykyä esimerkiksi työpistemuutoksin ja erilaisin fysioterapeuttisin menetelmin.

Eiran sairaalassa toimiva fysiatri
Kouri Jukka Pekka Fysiatrian ja yleislääketieteen erikoislääkäri, kipulääketieteen ja kuntoutuksen erityispätevyys Varaa aika
Nurminen Maarit Fysiatrian erikoislääkäri Varaa aika
Varaa aika fysiatrille
ke 2.1.
17:00
1 h 0 min
Nurminen Maarit
Fysiatrian erikoislääkäri
Eiran lääkäriasema
Näytä seuraavat vapaat ajat
Hinnasto
Fysiatria

Hinta
Fysiatrian erikoislääkärin vastaanotto, 60 min
 alk. 190 € 
Hintoihin lisätään toimistomaksu 17,90 € ja Kanta-maksu 0,95 €.