Symtom på klimakteriet kan vara svåra att känna igen 

När äggstockarnas funktion avtar, minskar produktionen av hormonet östrogen. För många kvinnor orsakar det symtom som kallas klimakteriebesvär. De vanligaste är torra slemhinnor, värmevallningar och humörsvängningar.

” Till exempel kan sömnlöshet och ledvärk vara svårare att känna igen som klimakteriebesvär, konstaterar Sari Tjurin-Zeiger.

Klimakteriet börjar hos finska kvinnor i genomsnitt vid 51 års ålder.

"För en del kvinnor kan symtomen uppträda så tidigt som i fyrtioårsåldern, vilket kan göra det svårt att känna igen dem som klimakteriebesvär."

Akupunktur balanserar hormonell aktivitet

Akupunktur är nålterapi där nervändorna stimuleras vid akupunkterna med tunna nålar som sticks in i huden. Nålens irritation överförs via nervsystemet till centrala nervsystemet, vilket aktiverar kroppens egna mekanism för läkning och smärtlindring. Samtidigt frigörs i kroppen endorfiner och oxytocin, som ökar känslan av välbefinnande.

"Akupunktur stimulerar hormonutsöndringen och balanserar hormonell aktivitet."

Med hjälp av akupunktur kan man stimulera äggstockarna att producera östrogen och öka utsöndringen av njutningshormonet oxytocin, kroppens eget smärtstillande medel, må-bra-hormonet endorfin samt melatonin.

"Akupunktur kan lindra humörsvängningar, smärta och sömnlöshet. Med den kan man också påverka kroppens temperaturregleringssystem och därmed även värmevallningarna."

Det räcker med några nålar

Effekten av behandlingen beror inte på antalet nålar. Även ett fåtal nålar kan räcka för att lindra symtomen, poängterar Sari Tjurin-Zeiger.

"Ofta är det så att ju fler nålar, desto mer oroar sig klienten för behandlingen. Stressen som upplevs i behandlingssituationen kan påverka behandlingens effekt.

Akupunktur är vanligtvis en smärtfri behandlingsmetod. När den tunna nålen tränger in i huden påminner känslan om ett myggbett. Nålarna brukar lämnas på plats i cirka 20 minuter. Om klienten är nervös kan det första behandlingstillfället vara ett kortare provtillfälle.

"De flesta klienter slappnar av till den grad att de till och med somnar  under behandlingen."

Akupunktur har ingen negativ verkan i kombination med en hormonbehandling. De kan tryggt användas samtidigt.

Behandlingen verkar snabbt

Efter tre till fem behandlingsgånger kan man börja märka effekten av akupunkturen.

  "Enligt en dansk akupunkturstudie kan klimakteriebesvär lindras eller i bästa fall hållas borta i upp till sex månader efter behandlingen."

Behandlingsfrekvensen varierar individuellt.

"Om symtomen är starka kan man behöva flera behandlingar per vecka."

Ofta behövs tätare behandlingar i början. När symtomen lättar ges akupunktur med glesare mellanrum för att upprätthålla tillståndet.


Akupunktur är lämpligt i kombination med hormonbehandling

 
Akupunktur och hormonbehandling kan tillsammans förbättra livskvaliteten för en kvinna i klimakteriet.

Berätta för din gynekolog om behandlingen av dina klimakteriebesvär med akupunktur, och tvärtom, för en akupunktör är information om den medicin som gynekologen ordinerat viktig.

"En vetskap om de mediciner som används och gynekologiska ingrepp kan påverka till exempel placeringen av nålarna."

Behandlingen som ges av en utbildad akupunktör är trygg.

" Akupunktur har ingen negativ verkan i kombination med hormonbehandling. De kan tryggt användas samtidigt.

 

sari_tjurin.jpg

Som sakkunnig i artikeln är akupunkturskötare på Eira sjukhus Sari Tjurin-Zeiger
Hon är medlem i FinnAcu och i den internationella akupunkturorganisationen för graviditeter, Obstetrical Acupuncture Association (OBAA).

Intervju med sakknunnig om akupunktur. Skribent Virve Järvinen.

Boka tid till akupunktur

Eira sjukhus har flera års erfarenhet av akupunkturbehandlingar.
Akupunkturbehandlingarna bestäms individuellt för varje patient.
Det bästa resultatet får man vanligtvis med seriebehandlingar, för akuta besvär kan man få hjälp redan efter några behandlingar.

Du bokar lätt en tid till akupunktur via vår nätbokning!

Boka tid till akupunktur
Artikkeli_punkkiUKK_2020_600x450.jpg

Vanliga frågor om akupunktur

Användningen av akupunktur har ökat internationellt under de senaste decennierna. Akupunktur intresserar också i Finland. Vad är akupunktur och hur känns behandlingen? Sari Tjurin-Zeiger, expert inom akupunktur och kinesisk medicin, svarar på vanliga frågor om akupunktur.

Läs mer
Akupunktio_600x450_.jpg

Akupunktur

Akupunktur är en av de mest centrala behandlingsformerna inom kinesisk medicin. Akupunktur kan användas för att behandla t.ex. andnings-, ögon- och munsjukdomar, störningar i matsmältningssystemet, problem i muskler och skelett samt neurologiska problem. Även gynekologiska sjukdomar såväl som prostataproblem och impotens reagerar bra på akupunktur.

Läs mer
Akupunktio_artikkeli_600x450.jpg

Mångsidig hjälp av akupunktur

Akupunktur behandlar patienten holistiskt. Sari Tjurin-Zeiger, sakkunnig inom kinesisk medicin på Eira sjukhus, berättar vad akupunktur baserar sig på och när det lönar sig att prova akupunktur som en vårdform.

Läs mer
Akupunktio_kk-kivut.jpg

Akupunktur förebygger och behandlar mensvärk – behandlingen är smärtfri

Smärtsam mensvärk kan göra livet besvärligt. Akupunktur kan minska dagar med värk och förbättra kvinnans livskvalitet, säger akupunktör Sari Tjurin-Zeiger, sakkunnig inom kinesisk medicin.

Läs mer