hur brett eller djupt ärret är påverkas av var det är och hur det tenderar att växa

Efter operation, skador eller brännskador uppkommer alltid ärr. Hur brett eller djupt det är beror på var det befinner sig och hur det tenderar att växa. De smalaste ärren uppkommer på tunna hudområden, som t.ex. ärr på ögonlock som oftast är 1 mm breda. Ärr breddar lättare ut sig på områden som är elastiska, som t.ex. i ryggen och på leder. Där kan kan de normalt bli 4-8 mm breda.

ärrtillväxt är genetiskt

Hos var tionde person fungerar celler som tillverkar ärrvävnad för effektivt, en benägenheten som är genetiskt betingad. Det finns olika typer av ärr. Hypertrofiska ärr förekommer t.ex. efter brännskador och de breder sällan ut sig men blir lätt djupare eller tjockare. Ärr som breder ut sig kallas för keloider och de uppstår hos personer i alla åldrar, men oftast hos ungdomar som har mer elastisk hud.

Ärrtillväxt är vanligast på axlar, bröst och öronblad.

Olika behandlingsmetoder för ärr

Ärrkorrigering genom operation

Plastikkirurger strävar efter att göra snitt i samma riktning som hudens fina linjer, eftersom de då blir så osynliga som möjligt. Med självsmältande stödstygn försöker man förhindra att ärr dras ut. Om ärret efter operationen har brett ut sig pga. inflammation eller att såret gått upp lönar det sig att vända sig till plastikkirurgen för en ärrkorrigeringsoperation. Även ärr som uppkommit av olyckor kan med plastikkirurgi korrigeras.

Korrigering av ärr med CO2-laserbehandling

Ärr kan korrigeras med CO2-koldioxidlaser, som huvudsakligen används i behandling av hudförändring samt vid slipning av hud och ärr. Man kan också förminska rynkor och fina linjer samt pigemntfläckar med CO2. Också solarkeratos förorsakad av solens UV-strålar kan behandlas med koldioxidlaser.


Här kan du läsa med om CO2-laserbehandling.

På Eira sjukhus korriegras ärr med plastikkirurgi och CO2-laser av:
Popov Pentscho Plastikkirurg Boka tid
Rautio Minna Plastikkirurg Boka tid
Siitari Eeva Plastikkirurg Boka tid
Ståhlberg Kaarlo Specialist i kirurgi och plastikkirurgi Boka tid

Boka nu tid för konsultation hos plastikkirurgen!

Boka mottagningstid enkelt via vår nätbokning!

På mottagningen får du veta mera om korrigeringsmetoden. Plastikkirurgen gör upp en individuell vårdplan och därefter bokas tid för behandlingen.

Observera att behandlingstid kan inte bokas direkt via vår nätbokning.

Följande lediga tider
Idag
10:30
30 min
Popov Pentscho
Plastikkirurg
Eira läkarstation
Idag
14:00
30 min
Popov Pentscho
Plastikkirurg
Eira läkarstation
Idag
15:00
30 min
Popov Pentscho
Plastikkirurg
Eira läkarstation
Visa följande lediga tider
Fråga mer om Eiras tjänster!
Namn
Telefon
E-post
Meddelande