Med en faskiabehandling ökar man vävnadernas mobilitet

Faskiavävnaden är ett stort nätverk av bindväv som täcker hela kroppen. En spänd faskia ökar muskelspänningar, försämrar blodcirkulationen och begränsar rörligheten.

Ensidig belastning, dålig hållning, strukturell obalans och ärrbildningar till följd av funktionshinder gör faskiorna spända. Spänningen känns som smärta.

Eiras osteopat Juho Otranen behandlar faskior som en del av den osteopatiska manuella terapin. I faskiabehandlingen använder han inga instrument.

En behandling av triggerpunktsmassage kan ta bort värken

Triggerpunkterna känns i musklerna som ömma punkter då man trycker på dem. De finns vanligen i spända muskelfibrer nära muskelfästena.

En icke-aktiv triggerpunkt är sjuk bara när man trycker på den. En aktiv triggerpunkt kan ge smärta även när muskeln är i vila. Till exempel kan triggerpunkten för nacke och skuldra orsaka huvudvärk.

Huvudvärk, svindel och styvhet i rörelser kan härstamma från en triggerpunkt.

Svindel, balansproblem, styvhet i rörelser och mödosam rörlighet kan vara besvär som härstammar från en triggerpunkt.

Genom att trycka på triggerpunkterna får man smärtan att lätta. I början av behandlingen kan man känna av lindrig värk. Värken lättar när manipuleringen fortsätter. Smärtan i området kan försvinna med en enda behandlingsgång.

Manipulering av triggerpunkter är en del av osteopatens utbildning. Osteopat Juho Otranen använder sig av metoden som en del av sitt vårdarbete på Eira sjukhus.

juho_otranen_2020-08.jpg

Sakkunnig i artikeln är osteopat Juho Otranen
Juho Otranen har 16 års erfarenhet av osteopatisk mottagning och till hans specialkunskaper hör kot- och ledbehandlingar, triggerpunktsbehandlingar, faskia- d.v.s. muskelhinnebehandlingar samt rehabilitering av idrrottsskador.

Redaktör Virve Järvinen.

Osteopatens mottagning på Eira

Var inte ensam med din värk!

På osteopatens mottagning får du hjälp mot smärttillstånd i leder, muskler och mjukvävnader.
Vården är trygg och osteopaten på Eira har ett nära samarbete med ortopederna.

Boka lätt och snabbt en mottagningstid via vår nätbokningstjänst.

Boka tid till osteopat
Läs mera om Eiras tjänster
Ortopedia_polvikipu_600x450.jpg

Ortopedi

Till ortopedin hör skador och besvär i rörelseorganen hos människor i alla åldrar samt diagnostik och vård av dessa. Typiska undersökningar och kirurgiska ingrepp är artroskopi i skulderled, höft, knä och vrist samt ledprotesoperationer av knä och höft. Handkirurgin koncentrerar sig på sjukdomar i handen, handleden och armbågen.

Läs mer
Fysioterapia_juha_600x450.jpg

Fysioterapi

Eira Fysioklinik hjälper dig i alla besvär i rörelseorganen även i förebyggande syfte. Våra kunniga och utbildade fysioterapeuter erbjuder mångsidig rehabilitering med hjälp av olika metoder. Du kan också komma till fysioterapeutens mottagning utan remiss. Välkommen!

Läs mer
Ortopedia_kiviranka_600x450px.jpg

Osteopati

Med osteopati får du hjälp mot funktionella störningar och smärttillstånd i leder och mjukvävnader. Osteopatin hjälper till exempel mot huvudvärk, nackvärk eller ischias. Vi har över 15 års erfarenhet av osteopati och osteopaterna har ett nära samarbete med ortopederna.

Läs mer