1. HUR GÖR MAN FÖR ATT KOMMA PÅ EN OPERATION OCH NÄR SKALL MAN GÖRA DET?

Först bokas en tid till kirurgens mottagning. Jag anser det viktigt att vi tillsammans med patienten för en ingående diskussion före operationen så att alla faktorer som påverkar slutresultatet blir klarlagda. Inom estetisk kirurgi är det väldigt viktigt att alla ingrepp görs i bästa samförstånd. Ifall man besluter sig för operation ger jag åt patienten omfattande instruktioner om vad som skall tas i beaktande före och efter operationen, säger plastikkirurg Eeva Siitari.

 

2. I VILKEN ÅLDER KOMMER PATIENTER I ALLMÄNHET TILL EN OPERATION?

Patienterna är i allmänhet 40 - 60-åringar. Förutsatt att man är vid god hälsa finns det ingen övre åldersgräns. ”Nu gör vi oss av med klaffarna från ögonlocken”, sade en äldre dam då hon kom för operation

 

3. KAN MAN SJÄLV VÄLJA OPERATIONSTID UTGÅENDE FRÅN EGEN TIDTABELL?

Jo, många patienter vill anpassa tidpunkten för operation till en semester. Till exempel vid årsskiftet var det rusning då många ville passa in lediga dagar för återhämtningen. Den långa helgen under påsken är också en populär tidpunkt för återhämtning.

 

4. VAD HAR MAN FÖR NYTTA AV EN ÖGONLOCKSOPERATION? 

Man får en piggare uppsyn. Känslan av tunga ögonlock lättar och man slipper höja på ögonbrynen hela tiden. Det går lättare att mejka ögonen och ibland lättar också huvudvärken kring pannan.

 

5. HUR GÖRS EN ÖGONLOCKSOPERATION OCH HUR LÅNG TID TAR DET?

Operationen görs under lokalbedövning. Inberäknat med förhandsberedning och uppföljning tar hela besöket cirka tre och en halv timme. Tillsammans med en följeslagare får man åka hem genast efter uppföljningstiden.

 

6. Hur bestäms priset för en ögonlocksoperation?

Priset för en ögonlocksoperation inkluderar operation av övre ögonlocken för båda ögonen.
När ögonlocksoperationen utförs på medicinska grunder är operationen momsfri (moms 0%). Den opererande kirurgen bedömer på mottagningen om du är berättigad till operation på medicinska grunder eller om operationen kommer att utföras av estetiska skäl. T.ex. en korrigering av ögonlock som är nedsänkta framför synfältet anses som medicinska skäl. Om operationen görs av estetiska skäl tillkommer moms 24 % på priset.
Prislistan för ögonlocksoperation hittar du här, i prislistan kan du se priserna både för moms 0% och moms 24%.

 

7. FÅR MAN FPA-ERSÄTTNING PÅ OPERATIONEN?

Lagen om FPA-ersättningar har ändrat fr.o.m 1.1.2023 och patienten är inte mera berättigad till FPA-ersättning trots att operationen utförs av medicinska skäl.      

 

8. HUR SNABBT KAN PATIENTEN VISA UPP SIG EFTER OPERATIONEN?

I allmänhet efter tio dagar. Till en början uppstår blåmärken i de opererade områdena som sedan rinner ner i nedre ögonlocket. Sårtejpen skall hållas på ända tills stygnen tas bort och ögonmakeup kan inte användas så länge stygnen är kvar. Det här påverkar förstås utseendet för en kort tid. Efter operationen skall ögonlocken skyddas väl från solljus i 6 månader. 

Man rekommenderar 1 – 2 veckors sjukledighet efter operationen. Man är berättigad till sjukledighet då operationen utförs av medicinska skäl. Korrigering av ögonlock som skymmer synfältet hör till en sådan typ av operation.

 

9. VILKA ÄR KOMMENTARERNA DÅ PATIENTERNA KOMMER FÖR BORTTAGNING AV STYGN?

Den vanligaste kommentaren är ”Jag var inte alls sjuk” eller ” Jag var rädd helt i onödan”. Många har berättat att de inte alls har behövt ta värkmedicin.

 

10. KAN ÄRREN BLI SYNLIGA?

Tjockleken på ärren beror på medfödd benägenhet till ärrvävnad, hos en del bildas mera ärrvävnad än hos andra. En del patienter får alltid 2 mm breda ärr medan andra får nästan osynliga streck. Till en början syns ärret i den yttre kanten av ögonlocket, men i ögonlocksvecket blir det osynligt.

Siitari_Eeva.jpg

Eeva Siitari
Specialist i kirurgi och plastikkirurgi


Intresserad av ögonlocksoperation?

Boka tid till kirurgens konsultation före operation. På mottagningen kartlägger vi behovet av operation och vilken operationsteknik lämpar sig just för dig. Utöver det gör kirurgen en bedömning ifall det är fråga om en sjukdom som kräver operation eller en estetisk åtgärd. Observera, att mottagningsbesöket hos kirurgen före operationen är avgiftsbelagd.

Se prislistan här

*+ poliklinik- och Kanta-avgift
Till priserna på operationer gjorda på enbart kosmetisk grund tillkommer moms 24%. Priset gäller operation av båda ögonen.

Boka tid till kirurgens konsultation
Kirurger som gör ögonlocksoperationer på Eira
Merkkola-von_Schantz_Päivi.jpg Merkkola-von Schantz Päivi Specialist i plastikkirurgi Boka tid
Rautio_Minna.jpg Rautio Minna Specialist i kirurgi och plastikkirurgi  Boka tid
Salo_Juho.jpg Salo Juho Specialist i plastikkirurgi  Boka tid
Sarmela_Johanna.jpg Sarmela Johanna Specialist i ögonsjukdomar, ögonkirurg Boka tid
Siitari_Eeva.jpg Siitari Eeva Specialist i kirurgi och plastikkirurgi  Boka tid
Suorsa_Eija.jpg Suorsa Eija Specialist i plastikkirurgi Boka tid
Tarkka_Tatu.jpg Tarkka Tatu Specialist i plastikkirurgi Boka tid
Tuominen_Reetta.jpg Tuominen Reetta Specialist i plastikkirurgi Boka tid
Läs mer om ögonlocksoperation
Plastiikka_nainen_ylaluomi2_600x450.jpg

Ögonlocksoperation

Operation av ögonlock hör till de vanligaste formerna av plastikkirurgiska operationer i Finland. Hos oss får du snabbt en tid. Våra professionella plastik- och ögonkirurger opererar med lång erfarenhet. Vi gör ingreppen med lokalbedövning och du kan återvända hem redan samma dag.

Läs mer
Plastiikka_ylaluomi_600x450.jpg

Ögonlocksdeformitet och andra funktionella störningar

Vanligaste felställningar i ögonlocken är att de rullas in mot ögat eller viks utåt, samt hängande ögonlock dvs. ptos. Boka tid till ögonläkarens mottagning. Ögonläkaren bedömer hur deformiteten bäst kan åtgärdas.

Läs mer
Plastiikka_ylaluomenkohotus_600x450.jpg

Ögonlocksoperation ger en piggare uppsyn

Lue silmäkirurgi Johanna Läs intervju med ögonkirurg Johanna Sarmala om ögonlockoperation

Läs mer