Silmälasit 15-vuotiaasta

"Minulla on ollut silmälasit 15-vuotiaasta. Urheillessa käytin piilolinssejä, mutta ne aiheuttivat kuivasilmäisyyden tunnetta. Harrastan crossfitiä, ja kovassa treenissä silmälasit huurustuvat ja saattavat rikkoutua.

Pari vuotta sitten piilolinssit alkoivat tuntua epämukavilta. En nähnyt niillä lähietäisyyksille, enkä esimerkiksi pystynyt lukemaan puhelimesta viestejä. Lähinäköni oli huonontunut, ja minulle oli kehittynyt ikä- eli aikuisnäkö.

Tarvitsen työssäni tarkkaa lähinäköä.

Uusi blended vision -laserleikkaus oli kuin minulle tehty

Tarvitsen työssäni plastiikkakirurgisena sairaanhoitajana tarkkaa lähinäköä. Ompeleiden poisto potilaan ihosta alkoi olla hankalaa. Kun vaihtoehtona oli joko siirtyminen moniteholaseihin tai taittovirheleikkaus, otin selvää leikkausvaihtoehdoista. 

Olin miettinyt taittovirheleikkausta aiemminkin, mutta toimenpiteen lopullisuus ja mahdolliset riskit mietityttivät. Blended Vision oli kuin minulle räätälöity tapa päästä eroon silmälaseista. Se tarjoaa vaivattomasti lähi- ja kaukonäön laserleikkauksen avulla.

 

Nopea toipuminen ja uusintamahdollisuus ovat tärkeitä

Taittovirheitä ja ikänäön aiheuttamia haittoja voidaan korjata joko silmän pintaan tehtävällä laserleikkauksella tai silmän sisäisellä leikkauksella, jossa mykiö korvataan tekomykiöllä tai silmänsisäisellä piilolinssillä.

Laserleikkauksen eduksi koin sen, että toimenpide ei ole peruuttamaton. Tarvittaessa lopputulosta voidaan säätää vastaamaan parasta mahdollista taitteisuutta. 

Säädettävyyden lisäksi pidin tärkeänä myös sitä, että laserleikkauksesta toipuminen on nopeaa. Halusin myös pitää vielä oman, luonnollisen mykiöni. Laserleikkaus ei estä kaihileikkausta tai moniteholinssileikkausta, jos tarvitsen jompaakumpaa myöhemmin.

 

Ensin optikolle ja lääkärille esitutkimuksiin

Toimenpiteen suunnittelu alkoi optikon tekemällä esitutkimuksella ja jatkui silmäkirurgin tutkimuksilla. Tutkimuksilla varmistettiin, että soveltuisin laserleikkaukseen. Laserilla voidaan korjata kaukotaitteisuutta noin 4–6 diopteriin saakka ja likitaitteisuutta yleensä noin – 10 D:n verran. Sarveiskalvon tulee kuitenkin olla riittävän paksu ja normaalimuotoinen.

Olin leikkaukseen sopiva potilas, ja sain varata ajan toimenpiteeseen jo parin viikon päähän.

 

Pelkoni otettiin vakavasti

Minulla on paha ahtaanpaikankammo, ja leikkauksessa kasvojeni lähelle tulevat laitteet ahdistivat. Kun kerroin pelostani optikolle, hän vei minut tutustumaan leikkaussaliin ja -laitteisiin. Sain kokeilla, kuinka lähelle kasvojani laitteet todellisuudessa tulevat. 

Lääkäri lievitti pelkoani kertomalla, että hän kertoisi koko leikkauksen ajan, mitä hän on tekemässä. Silmäni puudutettaisiin tipoilla, enkä tuntisi mitään.

 

Leikkaussalissa oli turvallinen olo

En tarvinnut leikkauksessa rauhoittavaa lääkitystä. Tunnelma leikkaussalissa oli rauhallinen. Hoitaja piti alussa kädestäni kiinni. Lääkäri neuvoi, mitä minun piti kulloinkin tehdä. Hän kertoi, mihin suuntaan katseeni ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Minulla oli koko ajan turvallinen olo.

Toimenpide oli todella nopea. Itse laserointi vei muutamia sekunteja, ja viivyin kaikkiaan leikkaussalissa parikymmentä minuuttia.

 

Lähinäkö kehittyy vähitellen

Näin seuraavana päivänä loistavasti kauas, mutta lähinäkö oli vielä sumea. Lähinäön paraneminen toivotulle tasolle kesti kuitenkin kauemmin, sillä aivoilla vei aikansa tottua uuteen tilanteeseen.

Pelkäsin, että leikkauksen jälkeeni silmäni olisivat entistä kuivemmat. Pelko oli turha, sillä silmät tuntuivat kuivemmilta silloin, kun piilolinssit rasittivat niitä. Käytän kostutustippoja, ja lähinäkösilmääni käytän niitä toista enemmän.

 

elämänlaatuni parani hetkessä

Tarkistin kuukauden verran vanhasta tottumuksesta, että olin pakannut treenikassiin piilolinssit. Vei jonkin aikaa tottua ajatukseen, etten enää tarvitse piilolinssejä.

Silmälasit säästin muistona. Kun kokeilin niitä leikkauksen jälkeen, ne tuntuivat kömpelöiltä. On ihmeellistä, miten muutaman sekunnin mittainen toimenpide voi parantaa elämänlaatua.”
Blended_Taina_jalkeen_600x450.jpg 

On ihmeellistä, miten muutaman sekunnin mittainen toimenpide voi parantaa elämänlaatua.

Haastattelija ja toimittaja: Virve Järvinen

Varaa aika sairaalaoptikon 60 min esitutkimukseen

Sairaalaoptikkomme kartoittaa silmiesi terveydentilan laajojen tutkimusten avulla. Silmäkirurgi analysoi tehnyt tutkimukset ja arvioi mikä on juuri sinulle paras leikkausvaihtoehto.

Esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa.

Esitutkimus nyt veloituksetta. Ei muita kuluja.

Piilolinssejä ei voi käyttää viikkoon ennen esitutkimusta eikä leikkausta. Tutkimuksessa käytetään pupilleja laajentavia silmätippoja, jotka sumentavat lähinäköä loppupäiväksi.

Varaa aika esitutkimukseen
Lue lisää
Optikko_Emilia_600x450.jpg
Optikon esitutkimus silmäleikkausta varten

Varaa aika sairaalaoptikon perusteelliseen esitutkimukseen. Esitutkimuksessa selvitetään silmiesi terveydentila ja näkökyky ja tutkimuksen jälkeen suositellaan juuri sinulle sopivin leikkausmenetelmä. Esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa.

Lue lisää
Ikanako_potilas_jalkeen_600x450.jpg
Ikänäkö ja/tai monitehot

Ikänäköleikkaus auttaa sinua näkemään sekä kauas että lähelle. Moniteholaseista pääset eroon joko linssileikkauksella tai uudella Blended Vision -laserleikkauksella. Tule kysymään ja keskustelemaan leikkausvaihtoehdoista yhdessä sairaalaoptikkomme kanssa.

Lue lisää
Blended_Taina_jalkeen2_600x450.jpg
Ikänäkö Blended Vision -laserleikkaus

Nyt laserilla eroon moniteholaseista! Ikänäkö on normaalia iän myötä tulevaa lähinäön heikkenemistä. Uusi Laser Blended Vision on ensimmäinen laserleikkaus, jolla saavutetaan tarkka näkö lähelle, kauas ja välietäisyydelle, sekä korjataan myös hajataitto.

Lue lisää