Erfarenheter av fetmaoperationer

SANNA MAGRADE 50 KILO EFTER FETMAOPERATION

Sanna Tourunens liv förändrades tack vare en fetmaoperation. Den största förändringen skedde mellan öronen. Ett jäktigt liv som företagare med småätande på stående fot och tröstätande, gjorde att kilona samlades under tio års tid tills det blev outhärdligt. Det eviga jojobantandet tog slut för två år sedan, då Sanna uppnått en vikt på 100 kilo. Hon beslöt att ta reda på möjligheterna till en fetmaoperation.


”På Eira fick jag för första gången en känsla av att man tog mig på allvar och att jag kunde få hjälp på riktigt. Jag hade blivit van vid läkarnas passiva förhållningssätt till att en person med övervikt kunde ha så pass bra fettvärden”.


”Operationen kändes skrämmande men allt gick bra. En gastric bypass-operation är ett hjälpmedel till en större förändring. Jag ville uppnå normalvikt och må bra. Min största insikt var att jag får äta utan skukldkänslor.


Sanna Tourunen

LÄS HELA SANNAS BERÄTTELSE

”INGENTING ÄR BÄTTRE ÄN LIVET” – FETMAOPERATIONen BEFRIADE PIA FRÅN EN ALLVARLIG SJUKDOM

Psykoterapeut, Supernanny Pia Penttala berättar öppet om sin fetmaoperation på Eira sjukhus.

”Jag hade försökt banta med alla möjliga tänkbara metoder utan framgång. Jag bestämde mig för att den här gången lyckas med en bestående viktminskning.”

"De experter som sköter fetma har väldigt mycket kunskap och erfarenhet. Om de, som gått igenom vården, inte pratar om sina erfarenheter, kan och vågar folk inte söka hjälp. Fetma är aldrig individens eget fel.”


Pia Penttala

 

LÄS HELA PIAS BERÄTTELSE

Jag hade provat alla möjliga dieter och bantningsgrupper, utan bestående resultat. Men beslutet över en fetmaoperation var trots det inte lätt, även om det nu känns som ett av mitt livs viktigaste.

Efter fetmaoperation har vikten sjunkit med 55 kilo. Jag har skämtat om att på Eira behandlades jag inte bara fysiskt, de gjorde något i mitt huvud också! Jag har fått tillbaka min livsglädje. Jag orkar göra mycket mer olika saker, som till exempel snöskottning på vintern. Och hur jag ser ut nu! Jag ser ut som den person jag har varit i mina tankar hela tiden. Jag är nu mig själv.

Petra Hultgren

Erfarenheter av Orbera-bantningsmetoden

SAARA MAGRADE 25 KILO PÅ ETT ÅR MED ORBERA

”Vilken tur att jag gick in för den här livsstilsförändringen! Jag känner mig stolt över att ha lyckats med en betydande viktminskning – vågen visar att jag även lyckats hålla vikten.”

Saara hörde på Eira sjukhus om den nya Orbera-bantningsmetoden, då vågen visade 110 kg och läkaren konstaterade högt blodtryck och en lindrig ansträngningsastma.

”Orberan var intressant i och med att åtgärden var lätt och snabb. Man för in en silikonballong i magen. Ballongen åstadkommer mättnadskänsla. På Eira sjukhus fick jag stöd av kirurgen som gjort ingreppet, samt av sjukskötaren och näringsterapeuten under ett års tid.

"Det här har varit mitt livs bästa beslut.

Saara, 60 år

LÄS HELA SAARAS BERÄTTELSE

NU KÄNNS KROPPEN SOM MIN EGEN- MERVI MAGRADE 25 KILO MED ORBERA-METODEN.

Vågen visade 99 kilo strax innan Orbera-behandlingen påbörjades. För en 154 cm lång kvinna är det alldeles för mycket.

”Jag ville bryta viktökningen före den skulle påverka min hälsa.”

För Mervi känns det konstigt att titta på bilder som tagits av henne för ett par år sedan. Förändringen som skett är så stor.

”Bilderna visar hur illa jag mådde. Jag var ständigt trött och kände mig olustig.”

25 kilo lättare inser Mervi, hur mycket hennes övervikt begränsade hennes liv. Viktminskningen har gjort det möjligt för henne att göra saker hon inte kunde, orkade eller vågade göra då hon var överviktig.

Mervi, 37 år

LÄS HELA MERVIS BERÄTTELSE