”Vilken tur att jag gick in för den här livsstilsförändringen! Jag känner mig stolt över att ha lyckats med en betydande viktminskning – vågen visar att jag även lyckats hålla vikten”, gläds Vandabon Saara, 60, som magrat 25 kilo på ett år med hjälp av Orbera-metoden.

I slutet av år 2017 blev Saara medveten om hur dåligt hon mådde: vikten var uppe i 110 kilo och bara att promenera fick henne att flåsa. Saara hade också konstaterats lida av lindrig ansträngningsastma och hon hade ordinerats blodtrycksmedicin.

”Jag blev medveten om att något måste göras. Jag hade till och med funderat på en fetmaoperation, men det kändes lite väl omfattande. Å andra sidan visste jag från tidigare att bantande på egen hand var för utmanande. Jag hade bakom mig många bantningsförsök och kilona hade alltid kommit tillbaka.”

Då Saara hörde om den nya Orbera-bantningsmetoden på Eira sjukhus i Helsingfors, beslöt hon att kontakta sjukhuset. Världsomfattande hade Orbera hjälpt redan över 300 000 bantare.
 

EN LÄTT START TILL EN NY LIVSSTIL

Orbera-metoden går ut på att man för in en silikonballong i magen. Ballongen åstadkommer mättnadskänsla. Ballongen placeras i magen med hjälp av ett endoskop via munnen och fylls med 400 - 500 ml saltlösning. Den hålls i magen i ett halvt eller ett år.

Saara blev intresserad av Orbera för att metoden är snabb och lätt. Silikonballongen tar bort det mesta av hungerskänslan, i magen ryms bara en bråkdel av den tidigare matmängden.

”För mig var Orbera inget mirakeltrick, endast en start på en ny livsstil. Jag ville lära mig äta hälsosamt och regelbundet. Närings- och motionsdirektiven jag fick från Eira sjukhus var tydliga och det var lätt att följa dem.”

STÖD OCH MOTIVERANDE UNDER HELA ÅRET

Saara gläds nu åt hur lätt och okomplicerat bantandet med Orbera var. Hon upplevde inte i något skede att hon måste anstränga sig extra mycket eller ge avkall på något.

”Jag lärde mig att äta flera gånger per dag små portioner. Jag bestämde mig från början att jag skall äta utgående från vad som är bra för hälsan och inte smaklös dietmat. När jag äter så äter jag vanlig husmanskost som smakar gott. På det här viset är det i fortsättningen lättare att följa de nya matvanorna.”

Motiverande behövs speciellt då personen skall fortsätta sin livsstilsförändring på egen hand, efter att Orbera-ballongen tagits bort.

Även om ballongen som ger mättnadskänsla tas bort efter ett halvt år, omfattar vårdmetoden ett helt år. Man blir inte lämnad ensam efter att ballongen tagits bort, det mentala stödet är en väsentlig del av viktkontrollen. Motiverandet behövs speciellt då personen fortsätter livsstilsförändringen på egen hand och vill hålla den uppnådda viktminskningen.

”Från Eira sjukhus fick jag stöd både av kirurgen som gjort åtgärden, och av sjukskötaren och näringsterapeuten. Jag var i kontakt med dem under året även per telefon”, berättar Saara.

HÄLSOBEKYMREN FÖRSVINNER I OCH MED VIKTMINSKNINGEN

Enligt Saara fick hon nys om Orbera-metoden just i rätt tid.

”Jag började ha så pass mycket hälsobekymmer så min motivation för en förändring i livsstilen var hög. Självklart ser min spegelbild bättre ut efter en viktminskning på 25 kilo, men det som sporrade mig mest var nog hälsoaspekten. Nu, efter ett år har jag blivit av med min ansträngningsastma och jag kan gå raskt utan att börja flåsa.”

Saara är också glad över att hennes blodtryck sjunkit. Till näst skall hon träffa sin arbetsplatsläkare för att diskutera en eventuell halvering av blodtrycksmedicinen eller kanske till och med helt sluta äta den.

”Utöver att jag äter lätt med betoning på grönsaker har jag även skärpt mig med motioneringen. Jag går på ledda motionstimmar för att stärka kroppen och förra hösten gick jag på pinande muskelträningstimme. När jag har tappat vikt och höjt min kondition så böjer sig också kroppen i olika krumelurer.”

Saara poängterar betydelsen av vardagsmotionen. Den är en av hennes viktigaste rutiner och en av orsakerna till den spänstiga känslan hon har.

”Bortsett från de värsta regnskurarna och snöyran så promenerar jag en del av arbetsvägen – sex kilometer om dagen – jag tar inte bilen mera.”

Jag känner ingen tillfredställelse längre av fett eller socker. Mitt smaksinne har helt klart förändrats då jag ätit mera rena smaker.

SÖTSAKSBEHOVET HAR HELT FÖRSVUNNIT

Innan placerandet av Orbera-ballongen var Saara beroende av choklad – hon drömde i stort sett om choklad.

”Nu har jag helt blivit av med lusten till choklad. I samband med de tidigare viktminskningarna stannade behovet av chokladen kvar på grund av att bantandet baserade sig på förbud. Med Orberan följer ingen lista på förbud utan i stället uppmuntras man till att göra allt bättre val.”

Saara har lämnat bort förutom chokladen även de söta bakverken, läskedryckerna och snabbmaten. Ifall hon någon gång vill ha något snabbt händer det att hon köper en portion falafel med sallad. Salladsbarerna i butikerna är också bra alternativ ifall hon inte mera orkar laga mat hemma på kvällen.

”Min frukost består vanligtvis av naturell yoghurt med inhemska bär och mysli. Till lunch äter jag hemma lagad mat som jag haft med eller vegetariskt i lunchrestaurangen. Mot kvällen händer det att jag äter ett till varmt mål men ofta ersätter jag det med rågbröd, grönsaker och mjuk kvarg.”

För sitt småätande skär Saara bitar av morot och blomkål som känns bra att knapra på framför televisionen.

”Smaken på fet mat känns lite unken nuförtiden, jag får ingen tillfredsställelse av fett eller socker. Mitt smaksinne har helt klart förändrats då jag ätit mera rena smaker.”

SAARA VALDE HÄLSAN – KÄNSLAN FÖR FRAMTIDEN ÄR OPTIMISTISK

Saara väger nuförtiden 85 kilo och hon har för avsikt att tappa ännu några kilo, men måttligt och utan tidspress.

”Jag befinner mig i ett slags vägskäl. Jag vet att risken att falla tillbaka fortfarande finns, men jag har en optimistisk känsla. Livet är fullt av valmöjligheter och jag har valt hälsan.”

Saara berättar ivrigt hur hon för första gången på många år kunnat köpa vanliga brukskläder från en helt vanlig klädbutik.
”En del av mina kläder av bra kvalitet har jag låtit förminska hos en sömmerska. Jag har inte ännu gjort mig av med mina gamla för stora kläder – dom förvarar jag hemma som skrämmande exempel i en plastlåda med lock.”

Saaras favoritbyxdräkt som var för liten då hon gick in för Orbera-projektet ryms nu bra på henne.

”Min självkänsla har säkert blivit starkare. Men jag är redan i den åldern att magrande i sig inte har påverkat min kvinnlighet eller min självbild. Jag trivs i min egen skepnad och jag är stolt över att jag har klarat det här. Jag skulle inte byta bort en sekund av den här resan.”

LÄS OM SAARAS HELA ORBERA-RESA

Du kan läsa om Saaras livsstilsförändring och hennes tankar kring den under hela Orbera-behandlingen från länkarna nedan.

Patientens erfarenhet av Orbera-bantnigsmetoden. Skribent Henna Rautiainen

 
 Orbera_Saara_3jatko_lahikuva_600x450.jpg


Boka nu tid till kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren!
Under det kostnadsfria konsultationsbesöket hos Viktklinikens sjukskötare reder vi tillsammans ut den lämpligaste vårdmetoden för dig.Samtidigt får du svar på dina frågor.

Vänligen meddela i samband med tidsbeställningen i fältet orsaken till bokningen det du vill diskutera (fetmaoperation, Orbera-bantningsmetod, läkemedelsbehandling, livsstilsförändring).
Prislistan på Orbera-bantningsmetoden finns här.

* första besöket avgiftsfritt. Följande besök avgiftsbelagda.

Boka tid
Eira Viktkliniks tjänster
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera-bantningsmetoden

Endast på Eira får du den unika Orbera-bantningsbehandlingen. Behandlingen är en icke-kirurgisk metod som passar för personer under 65 år med medelsvår övervikt (BMI över 27). Behandlingen består av en silikonballong som placeras i magsäcken och ett livsstilsförändringsprogram. Kom på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultationsbesök för mera information!

Läs mer
Eira_lihavuusleikkaus_2018-01.jpg

Fetmaoperation

En fetmaoperation är den effektivaste metoden att behandla svår fetma. Eira sjukhus har flera års erfarenhet av fetmaoperationer. Vi utför både bypass- och förminskningsoperationer, tryggt och sakkunnigt. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren.

Läs mer
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Läkemedelsbehandling av fetma

Vården av fetma med hjälp av läkemedel utvecklas hela tiden och våra erfarna inremedicinare är väl insatta i de nyaste alternativen. Läkemedelsbehandlingen är ingen lätt genväg, även den kräver en bestående livsstilsförändring. Behandlingen sker alltid under övervakning av en läkare.

Läs mer
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Livsstilsändringsprogram

Livsstilsändringsprogrammen är ett helt nytt sätt att vårda fetma. De är 3–12 månader långa stödprogram, under vilka du har en egen personlig coach, som du träffar regelbundet. Din personliga coach lyssnar, uppmuntrar och hjälper dig att nå dina mål. Du träffar coachen alltid personligen – antingen på plats eller per video. Välkommen på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultation för att höra mera!

Läs mer
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Viktklinik

Du skall inte bli ensam med din fetma – det finns hjälp att få! Eira Viktklinik är en helt ny slags helhetsomfattande vårdenhet för fetma. Finlands mest erfarna experter inom fetmavård kan hjälpa dig att hitta rätt behandlingsalternativ. Vi erbjuder nya livsstilsändringsprogram, som baserar sig på personligt stöd, läkemedelsvård, Orbera-ballongmetoden och fetmaoperationer. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren!

Läs mer