Mervi Kokko var på ett Orbera-ingrepp på Eira sjukhus i oktober 2019. Orbera-bantningsmetoden är en icke-kirurgisk vårdmetod som består av en livsstilsförändring samt en silikonballong i magsäcken. Ballongen fylls med steril koksaltlösning och hålls i magen i 12 månader. Själva ballongen orsakar inte viktminskningen, men den fyller ut magsäcken och ger Mervi en mättnadskänsla. Vid tidpunkten för intervjun har det gått 10 månader sedan ingreppet gjordes.

 

De gamla byxorna faller av

Mervi Kokko har varit tvungen att förnya sitt klädförråd. Det har gått tio månader sedan insättningen av Orbera-ballongen och Mervi har magrat 20 kilo. Mervi bantar med Orbera-metoden i ett års tid. ”Det händer att jag av gammal vana väljer plagg i storlek XL då jag skall prova kläder, fast jag ryms i två numror mindre kläder."

Som slankare orkar jag betydligt bättre


Det är lätt att banta med Orbera-metoden

Viktminskningen syns i Mervis skepnad och märks i hennes ork. Sommarresan till Ungern lämnade fina minnen. ”För ett år sedan skulle jag ha stånkat i hettan. Nu orkade jag gå i timmar och njuta av sevärdheterna.”

Att må bra motiverar till att fortsätta Orbera-metoden. Det har hela tiden varit lätt att hitta motivation. ”Jag provat på många olika metoder för att gå ner i vikt. Det här har varit den lättaste.”

 

Vikten minskar utan att man märker det

Ballongen som sattes in i magsäcken under ingreppet känns inte alls och Mervi tänker inte på den just alls. ”Jag kommer ihåg ballongen bara då jag äter. Jag blir mätt av en betydligt mindre mängd mat än tidigare.”

Ballongen fyller ut två tredjedelar av magsäcken, vilket gör att mängden mat man äter är mindre. Den tänjer på magsäcken och signalerar till hjärnan att magen fylls och att man är mätt.

 

Kvaliteten på maten är viktig

Det är inte ballongen i sig som gör att man går ner i vikt, det är livsstilsförändringen som man gör i samband med den. Förut åt Mervi choklad men nu äter hon normal husmanskost. En del av Orbera-patienterna kan inte äta pasta, men Mervi kan äta även det.

”Då portionerna är små, är det viktigt att kvaliteten på maten är bra. Till exempel på morgnarna äter jag havregrynsgröt, som jag kompletterar med grynost och bär.” Att äta under arbetsdagen orsakar huvudbry för Mervi, då hon arbetar oavbrutet med kundbetjäning. Vissa dagar hinner hon inte äta något mellan frukost och middag. ”En stadigare smoothie kunde passa bra som en lunch under arbetsdagen.”

 

Motion hjälper viktkontrollen

Mervi anser att hon kunde ha gått ner i vikt mera än 20 kilo på tio månader. Resultatet är ändå bra, medeltalet hos patienter är 15 kilo under det första halva året.

”Hellre mindre, bara slutresultatet är bestående. Då vikten minskar i lämplig takt, hinner huden med och blir inte och hänga på ett tråkigt sätt, medger Mervi.”

Mervis nya livsstil består allt mera av motion, vilket hjälper till en bestående viktminskning. Nuförtiden cyklar hon till jobbet och sköter åtminstone en av Viivi-hundens dagliga promenader.

”Jag orkar gå allt längre promenader. Viivi vill ofta vända hemåt före mig.”

 

Mera muskelmassa av gymträning

Mervi har bytt pole dance till yoga. Min målsättning är att även börja träna på gym. Mervi skaffade ett träningsprogram via en personal trainer. Men, coronapandemin stängde gymet, så träningsprogrammet blev outnyttjat. Pausen ökade ändå träningsivern.
”Min målsättning är att ersätta fettvävnader med muskelmassa och få mera styrka. Pole dance var roligt, men det var för tungt för mina armar. Kanske jag återupptar det i ett senare skede.

 

Målsättningen är ett bestående resultat

Mervi har förbundit sig till en livsstilsförändring. Hon tror att den nya livsstilen håller i sig även då ballongen tas bort.

”Jag har lärt mig att äta med måtta. Jag är inte rädd för att jag skall återgå till mina gamla vanor och börja ersätta mat med choklad.”

Mervi har inte helt och hållet frångått godsaker, men äter dem med måtta. ”Jag kan äta gott under en dag, men det blir vid det. Nuförtiden mår jag bra av andra saker än att äta godsaker, till exempel en skogspromenad med hunden."

Patientens erfarenhet  av Orbera-bantningsmetoden. Skribent Virve Järvinen.

Följ med, hur det går för Mervi

Vi berättar under ett års tid om Mervis livsstilsförändring, hur hon lyckats och hennes tankar om Orbera-ingreppet.
Mervis berättelse, del 1

Boka nu tid till kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren!
Under det kostnadsfria konsultationsbesöket hos Viktklinikens sjukskötare reder vi tillsammans ut den lämpligaste vårdmetoden för dig.Samtidigt får du svar på dina frågor.

Vänligen meddela i samband med tidsbeställningen i fältet orsaken till bokningen det du vill diskutera (fetmaoperation, Orbera-bantningsmetod, läkemedelsbehandling, livsstilsförändring).
Prislistan på Orbera-bantningsmetoden finns här.

* första besöket avgiftsfritt. Följande besök avgiftsbelagda.

Boka tid
Eira Viktkliniks tjänster
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera-bantningsmetoden

Endast på Eira får du den unika Orbera-bantningsbehandlingen. Behandlingen är en icke-kirurgisk metod som passar för personer under 65 år med medelsvår övervikt (BMI över 27). Behandlingen består av en silikonballong som placeras i magsäcken och ett livsstilsförändringsprogram. Kom på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultationsbesök för mera information!

Läs mer
Eira_lihavuusleikkaus_2018-01.jpg

Fetmaoperation

En fetmaoperation är den effektivaste metoden att behandla svår fetma. Eira sjukhus har flera års erfarenhet av fetmaoperationer. Vi utför både bypass- och förminskningsoperationer, tryggt och sakkunnigt. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren.

Läs mer
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Läkemedelsbehandling av fetma

Vården av fetma med hjälp av läkemedel utvecklas hela tiden och våra erfarna inremedicinare är väl insatta i de nyaste alternativen. Läkemedelsbehandlingen är ingen lätt genväg, även den kräver en bestående livsstilsförändring. Behandlingen sker alltid under övervakning av en läkare.

Läs mer
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Livsstilsändringsprogram

Livsstilsändringsprogrammen är ett helt nytt sätt att vårda fetma. De är 3–12 månader långa stödprogram, under vilka du har en egen personlig coach, som du träffar regelbundet. Din personliga coach lyssnar, uppmuntrar och hjälper dig att nå dina mål. Du träffar coachen alltid personligen – antingen på plats eller per video. Välkommen på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultation för att höra mera!

Läs mer
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Viktklinik

Du skall inte bli ensam med din fetma – det finns hjälp att få! Eira Viktklinik är en helt ny slags helhetsomfattande vårdenhet för fetma. Finlands mest erfarna experter inom fetmavård kan hjälpa dig att hitta rätt behandlingsalternativ. Vi erbjuder nya livsstilsändringsprogram, som baserar sig på personligt stöd, läkemedelsvård, Orbera-ballongmetoden och fetmaoperationer. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren!

Läs mer