Vandabon Saara, 59, kunde inte tro sina ögon då vågen visade en viktminskning på 22,5 kg – och bara inom ett halvt år.

”Jag har mycket lättare att vara, och det känns verkligen bra. Jag lever för fullt och känner mig energisk. Jag sover bättre och min ansträngningsastma har försvunnit helt och hållet. Jag kan promenera i rask takt utan att bli andfådd.

”Saara, som under hela sitt vuxna liv besvärats av en vikt som gått upp och ner, säger att hon gjorde ett av sina bästa beslut då hon i slutet av år 2017 gick till Eira sjukhus för ett Orbera-ingrepp.

Denna nya bantningsmetod går ut på att man i magsäcken för in en Orbera-silikonballong som ger mättnadskänsla. Ballongen fylls med 4 dl saltlösning och den är i magen ett halvt år.

FARTEN PÅ VIKTMINSKNINGEN ÖVERRASKADE

Orbera-ballongen fördes med ett endoskop via munnen in i Saaras magsäck – och samma väg togs den bort nu ett halvt år senare. Ballongen avlägsnades också i lätt narkos (sedation) och ingreppet räckte ca 15 min.

Saara har överskridit betydligt medeltalet på 15 kilo redan på ett halvt år          

”Nu har det gått två veckor sen ballongen togs bort och jag mår utmärkt. I själva verket känner jag inte alls om den är borttagen eller inte eftersom jag inte kände av den tidigare heller, förutom under de första dagarna."

Globalt har redan ca 300 000 bantare fått hjälp av Orbera. I medeltal har patienterna gått ner i vikt ca 15 kg och det siktade Saara också på. Hon är ytterst nöjd över att ha nått målet och dessutom överskridit det.

"Då jag hörde talas om Orbera tänkte jag att jag verkligen skulle vara nöjd om jag skulle uppnå den genomsnittliga viktnedgången. Allt som överskridit det har enbart varit positivt. Farten på viktminskningen överraskade mig: jag hade inte kunnat tänka mig att jag skulle gå ner nästan 23 kg i vikt. Då jag kom till Eira för borttagning av ballongen undrade personalen som sökte mig i aulan: var finns Orbera-patienten”, skrattar Saara.

FASTA RUTINER STÖDER ETT SUNDARE LIV

Orbera-metoden är inte något hokus pokus utan en process som räcker ett år och som strävar till en varaktig livsstilsförändring. Förutom kirurgen som utför ingreppet stöder också sjukskötaren och näringsterapeuten kunden under hela behandlingstiden.

Saara berättar att hon infört nya goda rutiner som tidigare saknades helt, bl.a. har vardagsmotionen ökat.

”Ganska snart efter att Orbera-ballongen satts in i magsäcken började jag i en motionsgrupp. Jag har tränat dynamisk stretching där man förbättrar kroppens rörlighet. Då jag jobbar promenerar jag till tågstationen och på kvällen hem, dagligen blir det totalt 5-6 kilometer.”

Nya bra rutiner är ökad vardagsmotion, små matportioner och minskat intag av onödiga kolhydrater. Jag har inte behövt avstå helt och hållet från sötsaker.

Saara har också noggrant följt de kostdirektiv hon fått på Eira sjukhus dvs. ätit regelbundet små portioner. Hemma använder hon mattallrikar som är mindre än normalt. På så sätt ser det ut som om hon har en rejäl portion och känner sig nöjd.
”Vardagsmorgnarna äter jag fettfri yoghurt, bär och mysli och under veckosluten kokar jag gröt. Till lunch på jobbet äter jag soppa eller en matig sallad med fisk eller höna. På kvällen kan jag steka en omelett. De flesta kolhydraterna – såsom pasta och potatis – har jag lämnat nästan helt och hållet bort.”

 

JAG ÄR INTE LÄNGRE SUGEN PÅ CHOKLAD

Nypotatis tänker Saara ändå äta på sommaren med gott samvete. Eftersom Orbera-metoden inte förbjuder några maträtter, finns det inte oöverkomliga frestelser.

”Jag har ända sedan tonåren varit sugen på choklad. Jag nästan drömde om choklad. Nu är jag inte längre sugen på choklad, och det är en bra sak." För sju år sedan fick Saara många kilon bort med en diet på påssoppor, men ändå var hon sugen på choklad. Den dieten tillåter en inte att äta vad som helst och det gör en bara mera frestad.

”Orbera-metoden poängterar att det beror på personen själv vilka val hon gör. Ingenting är förbjudet, kunden ombeds att göra bättre val än tidigare. Andan är motiverande och positiv.”

Om Saara blir sugen på något sött kan hon äta två havrekex eller blanda en sked proteinpudding smaksatt med mynta i fettfri kvark. Det räcker.

”Den största utmaningen hade jag när mina systerbarn blev färdiga och kaffebordet dignade av läckerheter. Jag konstaterade att jag äter sallad och fisk och tillåter mig att äta lite sött. Jag har märkt att redan en liten bit sött kan tillfredsställa mitt godisbegär."

 

SIKTAR PÅ ATT GÅ NER ÄNNU TIO KILO

Saara säger att fast det är en fin prestation att få vikten ner från 110 kg till 87,5 kg har hon ännu en bit kvar till sin idealvikt.

”Jag hoppas på att få bort 4-5 kg till september. Men min värld går inte under även om det inte skulle lyckas. Det är viktigare att vikten inte börjar stiga. I fortsättningen vill jag ännu gå ner 10 kg, men när det sker kan jag inte säga.”

Saara vet att då man har en stor övervikt rasar kilona med rask takt. De sista 5 kg är de svåraste att få bort. Takten blir långsammare då kroppen vänjer sig vid mindre energitillgång.

Saara medger att hon är lite spänd inför framtiden, hur skall det gå då Orbera-ballongen är borttagen och inte längre ger en fyllnadskänsla. Känslan av att ha lyckats märks också av stödet hon fått av Eiras sjukskötare: hon har berömt Saara för att hon noggrant och motiverat följt givna direktiv.

GARDEROBENS INNEHÅLL BYTS UT

Bäst märker Saara förändringen i och med att hon inte i sin garderob vill hitta någonting att sätta på sig. Hennes storlek har minskat från 50 till 44.

”De sista kläderna förs bort nu. I garderoben finns en kostym från tidigare, som inte ännu riktigt passar på mig. Men annars är det besvärligt, nästan alla mina jeans är alldeles för stora. Jag skojade just på jobbet att jag måste väl be om löneförhöjning om jag måste förnya alla mina kläder på en gång.”

Saara har ännu inte skänkt bort sina för stora kläder, hon är ”lite försiktig”.

Jag har packat ner mina kläder i plastlådor med lock. Jag skänker dem nog bort i något skede, men jag måste först få min vikt stabil.

 

STARKARE POSITIV SJÄLVBILD

Saara tänker föra några av sina älsklingskläder till sömmerskan för att få dem omsydda. Hon drömmer också om att köpa en väl sittande simdräkt. Med den på sig kunde hon igen åka till Thailand och dyka – det har hon flera år haft i tankarna.

”Jag är ytterst nöjd över att jag gick med på ett Orbera-ingrepp. Det är trevligt att se sig i spegeln på morgonen, jag fyller inte hela spegeln, jag ser också en del av mitt badrum bakom mig.”

Saara har aldrig haft större problem med sin självbild, men nu efter livsstilsförändringen har självkänslan blivit klart starkare.

 

läs hela historien om saaras orbera-erfarenhet

Vi berättar under ett års tid om Saaras livsstilsförändring, hur hon lyckats och hennes tankar om Orbera-ingreppet.

Patientens erfarenhet av Orbera-bantningsmetoden. Skribent Henna Rautiainen


Boka nu tid till kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren!
Under det kostnadsfria konsultationsbesöket hos Viktklinikens sjukskötare reder vi tillsammans ut den lämpligaste vårdmetoden för dig.Samtidigt får du svar på dina frågor.

Vänligen meddela i samband med tidsbeställningen i fältet orsaken till bokningen det du vill diskutera (fetmaoperation, Orbera-bantningsmetod, läkemedelsbehandling, livsstilsförändring).
Prislistan på Orbera-bantningsmetoden finns här.

* första besöket avgiftsfritt. Följande besök avgiftsbelagda.

Boka tid
Eira Viktkliniks tjänster
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera-bantningsmetoden

Endast på Eira får du den unika Orbera-bantningsbehandlingen. Behandlingen är en icke-kirurgisk metod som passar för personer under 65 år med medelsvår övervikt (BMI över 27). Behandlingen består av en silikonballong som placeras i magsäcken och ett livsstilsförändringsprogram. Kom på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultationsbesök för mera information!

Läs mer
Eira_lihavuusleikkaus_2018-01.jpg

Fetmaoperation

En fetmaoperation är den effektivaste metoden att behandla svår fetma. Eira sjukhus har flera års erfarenhet av fetmaoperationer. Vi utför både bypass- och förminskningsoperationer, tryggt och sakkunnigt. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren.

Läs mer
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Läkemedelsbehandling av fetma

Vården av fetma med hjälp av läkemedel utvecklas hela tiden och våra erfarna inremedicinare är väl insatta i de nyaste alternativen. Läkemedelsbehandlingen är ingen lätt genväg, även den kräver en bestående livsstilsförändring. Behandlingen sker alltid under övervakning av en läkare.

Läs mer
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Livsstilsändringsprogram

Livsstilsändringsprogrammen är ett helt nytt sätt att vårda fetma. De är 3–12 månader långa stödprogram, under vilka du har en egen personlig coach, som du träffar regelbundet. Din personliga coach lyssnar, uppmuntrar och hjälper dig att nå dina mål. Du träffar coachen alltid personligen – antingen på plats eller per video. Välkommen på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultation för att höra mera!

Läs mer
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Viktklinik

Du skall inte bli ensam med din fetma – det finns hjälp att få! Eira Viktklinik är en helt ny slags helhetsomfattande vårdenhet för fetma. Finlands mest erfarna experter inom fetmavård kan hjälpa dig att hitta rätt behandlingsalternativ. Vi erbjuder nya livsstilsändringsprogram, som baserar sig på personligt stöd, läkemedelsvård, Orbera-ballongmetoden och fetmaoperationer. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren!

Läs mer