Ända till 30-års ålder var Sanna Tourunen liten till storleken. I tio års tid samlades kilona på grund av ett jäktigt liv som företagare inom klädbranschen, småätande på stående fot och tröstätande, tills det blev outhärdligt. Det eviga jojobantandet tog slut för två år sedan. Sanna beslöt att ta reda på om en fetmaoperation då hon uppnått en vikt på 100 kilo. Mentalt skulle hon inte mera klara av ett enda misslyckat bantningsförsök.

”Jag hade provat bantningsmediciner och dieter, men kilona kom alltid tillbaka. Då vikten uppnådde ett nytt tiotal lyckades jag hålla den tillbaka en tid tills jag släppte iväg den igen. Fett hade samlats runt midjan men också under fotbottnen och hårbotten. Efter fetmaoperationen började fettet så småningom försvinna jämnt från alla ställena.”


FETMAOPERATIONEN ÄR ETT HJÄLPMEDEL TILL EN FÖRÄNDRING

Sanna fick höra om fetmaoperationens möjligheter av en av hennes kunder.

”På Eira fick jag för första gången en känsla av att man tog mig på allvar och att jag kunde få hjälp på riktigt. Jag hade blivit van vid läkarnas passiva förhållningssätt till att en person med övervikt kunde ha så pass bra fettvärden”. 

Vid 40 års ålder fyllde Sanna alla kriterier för en fetmaoperation. Hittills hade hon trott att det var den sista utvägen före döden. Hon såg framför sig bilder av patienter som vägde 200 kilo och förflyttades med lyftkranar.

”Jag fick hjälpmedel till en förändring. Efter en gastric bypass operation i magsäcken minskar vikten med 20%, men många förblir överviktiga. Det största jobbet görs mentalt. Jag ville uppnå en normal vikt och må bra. Man måste förändra hela sitt tankesätt, sitt förhållande till mat, storleken på portioner, motionering och hälsa”.

Jag kom till insikt om att jag får äta utan att ha dåligt samvete.

Fetmaoperationen gjordes på Eira i början av sommaren. Operationen kändes skrämmande men allt gick bra. Dagen efter operationen fick Sanna åka hem. Det informationspaket Sanna fick från sjukhuset hjälpte henne att återvända till vardagen.

Sanna ansåg att den största förändringen var att lämna tröstätandet. Efter operationen försvann lusten att hela tiden småäta. Då blodsockret hålls på en jämn nivå är det lättare att äta hälsosamt.

”Då jag efter operationen fick höra av Johan Eriksson, specialist i inremedicin, att ingen mat är förbjuden, gick det upp för mig att jag får äta utan att ha dåligt samvete. Jag måste förstå och lära mig att göra rätt val”.

JAG FICK VINGAR OCH HITTADE GLÄDJEN I ATT RÖRA PÅ MIG

Det bästa för Sanna har varit att hitta det lekande barnet i sig. Hon måste få bort attityden till tvångsmotionering och återfå glädjen i att röra på sig.

”Före operationen såg jag i fantasin framför mig hur jag sprang med lätta och långa steg. Sex veckor efter operationen började jag springa och gå på gym. Stödet från min personal trainer var betydande. För ett par år sedan skulle jag aldrig ha trott att jag gör cross-fitness träningar flera gånger i veckan”.

Målsättningen är att i medlet på maj springa en halvmaraton. Ett annat mål har att göra med att hjälpa andra och att studera till personal trainer.

Lihavuusklinikka_Sanna_ennen_jalkeen.png

Boka nu kostnadsfri konsultation till Viktklinikens sjukskötare!

Under det kostnadsfria konsultationsbesöket får du höra vilka alla alternativ som finns. Efter det kan du i lugn och ro fundera på dina egna önskemål och återkomma då du vet vad du vill.
Vänligen meddela vid tidsbeställningen vilket ämne du vill diskutera (fetmaoperation, Orbera-bantningsmetod, läkemedelsbehandling, livsstilsförändring).

Observera, att det finns ett begränsat antal mottagningstider.

Du kan även kontakta oss per mejl viktklinik@eirasjukhus.fi eller ringa vår tidsbokning 09 1620 570

* första besöket avgiftsfritt. Följande besök avgiftsbelagda .

Boka konsultationsbesök
Eira Fetmakliniks tjänster
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Viktklinik

Du skall inte bli ensam med din fetma – det finns hjälp att få! Eira Viktklinik är en helt ny slags helhetsomfattande vårdenhet för fetma. Finlands mest erfarna experter inom fetmavård kan hjälpa dig att hitta rätt behandlingsalternativ. Vi erbjuder nya livsstilsändringsprogram, som baserar sig på personligt stöd, läkemedelsvård, Orbera-ballongmetoden och fetmaoperationer. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren!

Läs mer
Eira_lihavuusleikkaus_2018-01.jpg

Fetmaoperation

En fetmaoperation är den effektivaste metoden att behandla svår fetma. Eira sjukhus har flera års erfarenhet av fetmaoperationer. Vi utför både bypass- och förminskningsoperationer, tryggt och sakkunnigt. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren.

Läs mer
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera-bantningsmetoden

Endast på Eira får du den unika Orbera-bantningsbehandlingen. Behandlingen är en icke-kirurgisk metod som passar för personer under 65 år med medelsvår övervikt (BMI över 27). Behandlingen består av en silikonballong som placeras i magsäcken och ett livsstilsförändringsprogram. Kom på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultationsbesök för mera information!

Läs mer