"Det individuella programmet förändrade mitt liv"

Jenni Kinnari gick in för Eira Viktkliniks Mot ett lättare liv-individprogram under senhösten 2021. Målet var en bestående och hälsosam viktminskning.
”Viktminskningen var sist och slutligen en bisak. Deltagandet i individprogrammet förändrade mitt liv.”

Jenni har fått diagnosen hetsätningsstörning, som orsakar okontrollerbara hetsätningsskov. Det individuella programmet gav snabbt resultat till skoven.
"Senast jag hetsåt var i december 2021."

Hetsätningsstörningen har inte längre kontroll över mig.

"Jag har kontroll över min sjukdom"

Förut gick Jenni Kinnari direkt till kylskåpet efter ett nattskift och slukade sig till sömns.
"Nu efter nattskiftet kan jag öppna kylskåpet, tömma och tvätta det och sedan ställa tillbaka maten på sin plats", säger Jenni, 38. För två år sedan hade detta inte varit möjligt. "Tidigare återhämtade jag mig med att äta, nu med någon aktivitet."

Många saker har förändrats i Jennis liv. Anledningen till det är tydligt.
"Min hetsätningsstörning styr mig inte längre. Jag har nu kontroll över min sjukdom.”

Bantning triggar hetsätningsstörningen

När jag började på Eira mådde jag dåligt, säger Jenni. " Jag hade bantat med olika svält dieter sedan jag var 17 år gammal men kilona kom alltid tillbaka plus lite till."
På Eira fick Jenni som coach, sjukskötaren och näringsspecialisten Laura Suojanen, som är insatt i vård av ätstörning.
"Laura berättade, att bantningen drev min hetsätningsstörning." Jenni skulle må mycket bättre, om hon slutade banta och i stället fokusera på orsaker till hetsätningen.

Sjukdom förändrar en person

Samtalen med Laura fick Jenni att inse att hon hade lärt sig att söka trygghet och tröst i maten. Hetsätningen lindrade obehaget ett tag, men efter det mådde Jenni ännu sämre.
Jenni vet av erfarenhet att "ätstörningar äventyrar mentala hälsan, eftersom den orsakar skuld, skam och ångest". Sjukdomen fick Jenni att göra saker som hon inte gör som frisk. "Jag kunde ljuga för mina nära och kära om vad jag åt, vilket nu känns riktigt illa."

 

"Jag stannar upp och tar tag i de svåra känslorna"

I stressiga livssituationer påminner hetsätningsstörningen Jenni om dess existens. Den försöker locka henne att hetsäta.
När lusten att hetsäta uppstår, stannar Jenni upp och tänker vad som ligger bakom känslan.
"I början var det ångestfyllt att stanna upp vid känslan. Idag utforskar jag mina känslor med intresse. Jag tar reda på vad de vill berätta för mig."
Emotionella färdigheter har blivit en passion för Jenni. "Jag studerar mental träning."


Vikten är inget hinder

Tidigare levde Jenni i framtiden, nu lever hon för stunden.

"I Lauras ögon blev jag sedd och hörd. Laura fick mig att förstå att det inte är min storlek som begränsar mig utan det är jag själv som gör det."

Tidigare såg Jenni en enorm person i spegeln, och grät. Nu har hon ett neutralt förhållningssätt till sin spegelbild och accepterar det hon ser. "Jag är fortfarande stor, men också stark och värdefull."

En accepterande, barmhärtig attityd mot sig själv syns på vågen. "Min vikt minskar sakta, men säkert."

 

Styrketräning stärker sinnet

Nu när sjukdomen är under kontroll har Jennis livshantering förbättrats. "Tidigare gjorde jag saker som kändes bra just för stunden. Nu gör jag saker som känns bra även i morgon."

Jenni planerar sin vardag i en veckas perioder. Varje vecka bör innehålla fyra träningspass på gymmet.

"I vertikala armhävningar siktar jag på 60 kilo i repetitioner." Styrketräning hjälper mot hetsätningsstörningen, den ökar känslan av styrka och kontroll.

 

"Jag är inte ensam med min sjukdom"

Hösten 2021 trodde Jenni inte att hon någonsin skulle kunna kontrollera sin hetsätning. "Hetsätningen var min trygghet. Det verkade omöjligt att ge upp det."

Nu vet Jenni att när man ger upp något kommer något att ersätta det. "Förut var stunderna av att må bra korta. Nu njuter jag av hela mitt liv med mig själv."

Jenni vet var hon kan få hjälp om hon behöver det. Han har sparat numret till Eiras tidsbokning i sin telefon.

"Jag är inte ensam med min sjukdom."


Läs on Jennis tankar i början av vårdprogrammet: Jennis historia, del 1.

Skribent Virve Järvinen
Bild: Camilla Bloom

Känner du igen symtomen för hetsätningsstörnig?

Näringsspecialist, sjukskötare Laura Suojanen vårdar på Eira sjukhus patienter som lider av olika ätstörningar, så som hetsätning.
Om det känns att du behöver hjälp med utmaningar kopplade till ätandet, kan du boka tid direkt i Lauras mottagning.

Observera, att mottagningsbesöket är avgiftsbelagt.

Boka en mottagningstid
Läs mera om Eira Viktklinks tjänster
Artikkeli_Painonhallintaklinikka_JenniKinnari1_600x450.jpg

Självkännedom har hjälpt Jenni att hantera sin hetsätningsstörning

Att ensam uppnå en bestående viktkontroll kan vara svårt. Jenni Kinnari får hjälp av sakkunniga på Eira Viktklinik. Trots att coachningen precis har börjat kan man redan se synliga resultat.

Läs mer
Painonhallintaklinikka_2021-12.jpg

Eira Viktklinik

Du skall inte bli ensam med din fetma – det finns hjälp att få! Eira Viktklinik är en helt ny slags helhetsomfattande vårdenhet för fetma. Finlands mest erfarna experter inom fetmavård kan hjälpa dig att hitta rätt behandlingsalternativ. Vi erbjuder nya livsstilsändringsprogram, som baserar sig på personligt stöd, läkemedelsvård, Orbera-ballongmetoden och fetmaoperationer. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren!

Läs mer
Eira_elintapojenmuutos_nainen_2021-08.jpg

Livsstilsändringsprogram

Livsstilsändringsprogrammen är ett helt nytt sätt att vårda fetma. De är 3–12 månader långa stödprogram, under vilka du har en egen personlig coach, som du träffar regelbundet. Din personliga coach lyssnar, uppmuntrar och hjälper dig att nå dina mål. Du träffar coachen alltid personligen – antingen på plats eller per video. Välkommen på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultation för att höra mera!

Läs mer
Painonhallintaklinikka_laakehoito1_2021-08.jpg

Läkemedelsbehandling av fetma

Vården av fetma med hjälp av läkemedel utvecklas hela tiden och våra erfarna inremedicinare är väl insatta i de nyaste alternativen. Läkemedelsbehandlingen är ingen lätt genväg, även den kräver en bestående livsstilsförändring. Behandlingen sker alltid under övervakning av en läkare.

Läs mer
Eira_lihavuusleikkaus_2018-01.jpg

Fetmaoperation

En fetmaoperation är den effektivaste metoden att behandla svår fetma. Eira sjukhus har flera års erfarenhet av fetmaoperationer. Vi utför både bypass- och förminskningsoperationer, tryggt och sakkunnigt. Läs mera och boka tid till en kostnadsfri konsultation hos fetmasjukskötaren.

Läs mer
Painonhallintaklinikka_2023_hoitajat-3.jpg

Orbera-bantningsmetoden

Endast på Eira får du den unika Orbera-bantningsbehandlingen. Behandlingen är en icke-kirurgisk metod som passar för personer under 65 år med medelsvår övervikt (BMI över 27). Behandlingen består av en silikonballong som placeras i magsäcken och ett livsstilsförändringsprogram. Kom på fetmasjukskötarens kostnadsfria konsultationsbesök för mera information!

Läs mer