Mikä on Blended Vision -laserleikkaus?

Blended Vision on ensimmäinen laserleikkaus ikänäköisille, jolla korjataan näköä kauas, lähelle ja välietäisyydelle. Leikkaus tehdään laserin avulla muotoilemalla sarveiskalvoa halutun näöntarkkuuden saavuttamiseksi.

Blended Vision -laserleikkauksessa toinen silmä korjataan leikkauksen avulla niin, että näet sillä tarkasti kauas. Toinen silmä korjataan leikkauksessa niin, että näet tarkasti lähelle. Tämän lisäksi Blended Vision -menetelmän avulla saavutetaan tarkka näkö välialueelle molemmilla silmillä.

 

Miten Blended Vision -ikänäköleikkaus eroaa ikänäkölinssileikkauksesta?

Ikänäkölinssileikkauksessa silmän oma heikentynyt linssi eli mykiö korvataan keinolinssillä. Blended Vision -laserleikkauksessa näönkorjaus tehdään muotoilemalla silmän sarveiskalvoa laserin avulla. Leikkauksessa ei kosketa silmän omaan mykiöön. 

 

Silmien laserleikkauksia on tehty jo vuosia, mihin ne on tarkoitettu?

Aiemmat silmien laserleikkaukset on tarkoitettu korjaamaan miinusnäköä eli kykyä nähdä kauas ja leikkauksissa korjataan myös mahdollinen hajataitto.

 

Kenelle Blended Vision -laserleikkaus sopii?

Blended Vision -laserleikkaus sopii erityisen hyvin sinulle yli 40 vuotias,
  • jos sinulla on jo käytössä moniteholasit tai
  • jos sinulla on käytössä tällä hetkellä vain miinuslasit, mutta huomaat että lukeminen lähelle on alkanut tuottaa vaikeuksia tai
  • jos sinulla on aiemmin leikattu silmät lasermenetelmällä ja huomaat, että lähinäkösi on alkanut heikentyä.

Jos pärjäät ilman laseja nähdäksesi kauas, mutta sinulla on käytössä vain lukulasit, voi Blended Vision olla myös sinulle sopiva menetelmä. 

Varaamalla ajan sairaalaoptikon veloituksettomaan esitutkimuksessa silmäleikkausta varten, selvitämme juuri sinulle parhaan leikkausmenetelmän. Esitutkimus ei sido leikkaukseen, joten voit huoletta varata ajan ja tulla kuulemaan lisää eri vaihtoehdoista.

 

Pääsenkö Blended Vision -laserleikkauksella pysyvästi eroon moniteholaseista?

Sinun on mahdollista päästä Blended Vision -laserleikkauksella eroon kaukolasitarpeesta ja ikänäön mukana tuomasta lukulasitarpeesta useaksi vuodeksi. Mikäli vuosien päästä on tarpeen tarkentaa näkökykyäsi uudelleen, se on mahdollista uudella laserleikkauksella.

Vain linssileikkauksen avulla on mahdollista päästä pysyvämmin eroon silmälaseista, koska linssileikkauksessa silmän oma linssi eli mykiö vaihdetaan keinolinssiin. Joskus kuitenkin pidempiaikaiseen ja erityistä tarkkuutta vaativaan lähityöhön tarvitaan lasit linssileikkauksenkin jälkeen.
Tehty laserleikkaus ei ole este myöhemmin tehtävälle linssileikkaukselle. Jos silmiisi myöhemmällä iällä kehittyy harmaakaihi, se voidaan poistaa linssileikkauksen avulla.

 

Laserleikkaus vai linssileikkaus?

Koska Blended Vision on laserleikkaus, siinä muotoillaan silmän sarveiskalvoa tarkan näkökyvyn saamiseksi. Toisinaan silmän oman sarveiskalvon muotoilu ei tuo parasta lopputulosta tai sarveiskalvo ei muuten sovellu laserleikkaustekniikkaan. Tällöin voi parempi leikkaustekniikka olla ikänäkölinssileikkaus. Ikänäkölinssileikkauksessa silmän oma mykiö eli linssi korvataan asentamalla silmään moniteholinssi.

Silmäkirurgimme arvio yhdessä sairaalaoptikoidemme kanssa tehdyn esitutkimusten perusteella, mikä leikkausmenetelmä on paras juuri sinun silmillesi.

 

Sitooko esitutkimus minut leikkaukseen?

Vaikka esitutkimus on maksuton, ei se sido sinua Eiran sairaalassa millään tavalla. Emme veloita esitutkimuksesta erikseen, vaikka et päätyisi leikkauttamaan silmiäsi Eiran sairaalassa.

 

Miten valmistaudun esitutkimukseen ja leikkaukseen?

Ennen laserleikkausta tai esitutkimusta sinun tulee pitää viikon tauko piilolinsseistä ja leikkausta edeltävänä päivänä on vältettävä alkoholijuomia. Muuten saat syödä ja juoda normaalisti.

Saavu leikkaukseen ilman silmämeikkiä ja vältä voimakkaita hajusteita, koska ne saattavat haitata laserlaitteen toimintaa.
Leikkauksen jälkeen näkösi on sumuinen loppupäivän ja autolla ajaminen on sallittua vasta seuraavana päivänä.  

 

Miten kauan laserleikkaus kestää?

Laserointivaihe vie maksimissaan 30 sekuntia ja toimenpide kokonaisuudessaan n. 5 minuuttia/silmä. Kokonaisuudessaan esivalmisteluineen ja kotiutuksineen päivään on hyvä varata noin kaksi tuntia aikaa.

 

Voinko tehdä leikkauksen aikana jotain väärin ja pilata lopputuloksen?

Ei huolta, et voi tehdä leikkauksen aikana mitään väärin. Laserlaitteet on suunniteltu niin, että ne joko seuraavat silmän liikettä tai pysäyttävät laseroinnin jos potilas liikahtaa.

 

Sattuuko leikkaus?

Leikkaus ei satu. Silmä puudutetaan toimenpidettä varten. Saatat tuntea pientä roskan tunnetta silmäluomilla leikkauksen aikana.

 

Kuinka pitkä on toipuminen?

Blended Vision -laserleikkauksen jälkeen pääset kotiin jo noin tunnin kuluttua leikkauksesta. Toipuminen on nopeaa ja näkö kirkastuu asteittain muutaman päivän aikana. Antibioottitippoja käytetään yleensä kaksi viikkoa. Sairasloman tarve on tyypillisesti 2 päivää.

Leikkauksen jälkeen esiintyy usein silmien kuivumista, joka ilmenee hiekan tunteena ja silmien kirvelynä. Se on yleensä ohimenevää ja kostutustipat auttavat oireisiin

 

Näenkö heti leikkauksen jälkeen? Pitääkö minun varoa silmiä?

Leikkauksesta toipuminen on nopeaa ja kivutonta. Silmät ovat loppupäivän kutiavat ja vetistävät ja näkö on vielä sumeaa.

Saat leikkauksen jälkeen mukaasi suojalasit, joita käytetään yleensä seuraavaan aamuun saakka. Ensimmäisen viikon aikana et saa koskea silmiin ja ne on suojattava vedeltä sekä lialta. Uimista, saunomista sekä voimakasta fyysistä rasitusta on myös vältettävä ensimmäinen viikko. Antibiootti- kortisonitippoja määrätään yleensä kahdeksi viikoksi.

Näkö alkaa yleensä kirkastua seuraavana päivänä ja mm. tietokoneen käyttö ja autolla ajo onnistuu jo hyvin. Töistä on kuitenkin hyvä olla pois vielä leikkausta seuraavana päivänä. 

 

Maksaako jälkitarkastukset?

Kyllä. Eiran sairaalassa käydään kahdessa maksullisessa jälkitarkastuksessa. Kuukauden kuluttua leikkauksen jälkeen käydään silmälääkärin kontrollissa. 6 kk:n jälkeen leikkauksesta käydään optikolla jälkitarkastuksessa. Katso hinnasto täältä.

 

Onko leikkauksella takuu?

Laserleikkauksilla on 2 vuoden takuu. Mikäli leikkauksella ei saavuteta tavoiteltua lopputulosta tai jos voimakkuus hieman palautuu 2 vuoden aikana, voidaan uusintaleikkaus tehdä veloituksetta.

 

image-64f27bb3-43d2-444c-a966-79782d7d2295.jpg

Asiantuntijana artikkelissa on  Emilia Valonen
Sairaalaoptikko
Eiran sairaala

Varaa aika sairaalaoptikon 60 min esitutkimukseen

Sairaalaoptikkomme kartoittaa silmiesi terveydentilan laajojen tutkimusten avulla. Silmäkirurgi analysoi tehnyt tutkimukset ja arvioi mikä on juuri sinulle paras leikkausvaihtoehto.

Esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa.

Esitutkimus nyt veloituksetta. Ei muita kuluja.

Piilolinssejä ei voi käyttää viikkoon ennen esitutkimusta eikä leikkausta. Tutkimuksessa käytetään pupilleja laajentavia silmätippoja, jotka sumentavat lähinäköä loppupäiväksi.

Varaa aika esitutkimukseen
Lue lisää
Optikko_Emilia_600x450.jpg
Optikon esitutkimus silmäleikkausta varten

Varaa aika sairaalaoptikon perusteelliseen esitutkimukseen. Esitutkimuksessa selvitetään silmiesi terveydentila ja näkökyky ja tutkimuksen jälkeen suositellaan juuri sinulle sopivin leikkausmenetelmä. Esitutkimuksessa käynti ei velvoita sinua varaamaan leikkausaikaa.

Lue lisää
Blended_Taina_jalkeen2_600x450.jpg
Ikänäkö Blended Vision -laserleikkaus

Nyt laserilla eroon moniteholaseista! Ikänäkö on normaalia iän myötä tulevaa lähinäön heikkenemistä. Uusi Laser Blended Vision on ensimmäinen laserleikkaus, jolla saavutetaan tarkka näkö lähelle, kauas ja välietäisyydelle, sekä korjataan myös hajataitto.

Lue lisää
Blended_leikkaus_potilas_600x450.jpg
Elämänlaatuni parani - uusi Blended Vision -laserleikkaus sopii aktiiviselle aikuiselle

Tarkkaa näkemistä vaativa työ, hikinen harrastus ja lähinäön heikkeneminen aiheuttivat ongelmia Taina Larssonille. Hän ratkaisi ne ikänäkö Blended Vision -laserleikkauksella. Taina kertoo kokemuksestaan.

Lue lisää
Blended_kirurgi_potilas_600x450.jpg
Usein kysyttyä: Ikänäkö Blended Vision -laserleikkaus

Pääseekö laserleikkauksella kokonaan eroon moniteholaseista? Miten uutuus Blended Vision eroaa muista silmäleikkauksista? Optikko Emilia Valonen vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Lue lisää