Typ 1 diabetes

Typ 1 diabetes (T1D) är en sjukdom som beror på insulinbrist. Bukspottskörteln producerar inte alls eller för lite insulin som är ytterst viktigt för livsfunktionen. Typ 1 diabetes kallas också för juvenil diabetes då de flesta som insjuknar är under 40 år.

Typiska symptom är ökad urinproduktion (polyuri), törst, trötthet och avmagring. Symptomen uppstår rätt snabbt. I Finland är diabetes hos barn vanligare än någon annanstans i världen.
 

typ 2 diabetes

I Finland har ca 300 000 personer insjuknat i typ 2 diabetes (T2D), som också kallas för vuxendiabetes eller åldersdiabetes. Dessutom finns ca 150 000 personer som inte vet att de har diabetes (källa: Diabetsförbundet). Typ 2 diabetikern är insulinresistent dvs. den insulin som bukspottskörteln producerar verkar dåligt eller produktionen av insulin har minskat. Ibland kan produktionen av insulinet avta helt. Typ 2 diabetes är ofta utan sympton, sjukdomen uppstår långsamt och upptäcks i allmänhet i samband med en hälsogranskning.

Vanliga symptom är trötthet, speciellt efter att man ätit, värk i benen, muskelkramper samt trötthet eller utmattning där inte sömn hjälper. Största delen av typ 2 diabetikerna är överviktiga. På grund av detta måste många av typ 2 diabetikerna använda insulin efter att de haft diabetes i 10 år.

Boka nu tid till diabetesläkare

Om du misstänker att du insjuknat i diabetes eller känner på dig för diabetes typiska symptom, tveka inte, boka mottagningstid till en specialist i inremedicin.

Eira sjukhus specialister i diabetes
Eriksson Johan Specialist i allmänmedicin och inremedicin Boka tid
Pietiläinen Kirsi Specialist i inre medicin
Saraheimo Markku Specialist i inre medicin, Diabetolog  Boka tid
Sundell Laura Specialist i inremedicin Boka tid
Följande lediga tider
tor 30.1
09:00
1 h 0 min
Saraheimo Markku
Specialist i inre medicin, Diabetolog 
Eira läkarstation
tor 30.1
10:00
1 h 0 min
Saraheimo Markku
Specialist i inre medicin, Diabetolog 
Eira läkarstation
tor 30.1
13:00
1 h 0 min
Saraheimo Markku
Specialist i inre medicin, Diabetolog 
Eira läkarstation
Visa följande lediga tider
Prislista
Diabetes Pris
Mottagning hos diabetesläkare, 30 min.
från 123 €
Poliklinikavgift på 18,90 € och Kanta-avgift på 1,95 € tillkommer. Priserna inkluderar inte laboratorie- eller röntgenundersökningar.
Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande