Marcus Sandell, känd som alpin skidåkare på olympisk nivå, avslutade sin aktiva karriär 2018 efter en skada och är för närvarande Yles alpina expert, samt projekt- och kundansvarig för idrottsföreningen Ski Sport Finland.

"Uppgiften är omfattande och med min idrottsbakgrund tycker jag även om att utöver mina egentliga arbetsuppgifter fungera som mentor för landslagsidrottare."

 

Första glasögonen 2009

"2009 fick jag mina första brillor. Synproblemen hade dock varit lindriga. Först tävlade jag utan kontaktlinser, men när jag blev lite äldre märkte jag att det var bra att använda kontaktlinser även i backen."

”Efter min tävlingskarriär, när jag började jobba mer och mer vid dator, märkte jag att min syn hade försämrats. Eftersom jag gillar att röra mig ute i naturen, fiska på havet, jaga och spela tennis ville jag se bättre. Jag hade solglasögon med styrka, men när jag var ute på havet sent, måste jag byta till vanliga glasögon när det blev mörkt."

Glasögon, kontaktlinser och solglasögon med styrka - besvärligt för en aktiv person

Förundersökningen gav mig svar på alla mina frågor om operationen

”Jag hade i många år funderat på en ögonlaseroperation. När jag hade återhämtat mig från de tidigare sjukhusvistelserna, var tillfället lämpligt att gå in för operationen. Jag hade också vänner som rekommenderade det. Jag fick reda på Eira sjukhus kostnadsfria förundersökning för en laseroperation, som inte binder en till operation. I förundersökningen gick vi igenom alla för- och nackdelar med min syn."

"Jag var inte alls spänd inför förundersökningen, men jag var orolig för operationen eftersom tanken på att göra ingrepp på ögonen kändes konstig. Jag fick också möjlighet att ställa frågor och jag fick tydliga svar."


Återhämtningen efter laseroperationen är snabb

Hela proceduren varade i drygt två timmar och efter operationen promenerade Marcus hem av egen kraft med skyddsglasögon på.

"Jag såg tydligt, även om det först kändes som om jag hade en suddig hinna på ögonen. Jag kände ingen smärta, men de rinnande ögonen var lite ömma. Samma kväll hade vi gäster och jag kunde fungera normalt. Under kvällens lopp försvann även suddigheten från ögonen. Återhämtningen skedde snabbt."

Efter operationen måste Macus använda antibiotikadroppar i två veckors tid. Återfuktande droppar använder han fortfarande vid behov.

En laseroperation är inget att vara rädd för!

 

Haastattelu_Marcus-Sandell_2.jpg

”Jag kan rekommendera laseroperation”

Marcus säger att han rekommenderar ögonlaseroperation. Oron för operationen kan lindras genom att prata med en kunnig personal.

"Under min idrottskarriär har jag upplevt många olika situationer och idag kan jag skilja på saker som är värda att stressa över och de som inte är det. Det finns inget att vara rädd för i det här ingreppet.”

"Nu kan jag konstatera, att det är mer bekymmerslöst och bekvämt att arbeta vid datorn och röra sig i naturen när man inte behöver byta glasögon fram och tillbaka. Man behöver inte heller stå ut med en konstant huvudvärk som orsakas av att kisa, när man i vissa situationer inte kan använda glasögon, säger Marcus Sandell.

 Skribent: Timo Elo.

Läs mera
Optikko_Emilia_600x450.jpg
Optikerns förundersökning för ögonoperation

Boka en tid till sjukhusoptikerns omfattande förundersökning. I förundersökningen kartlägger optikern dina ögons hälsotillstånd och synförmåga samt utreder vilken operationsform som lämpar sig bäst för dig. Förundersökningen förbinder dig inte till en operation.

Läs mer
Silmä_SMILE-ylakuva_2022.jpg
Smile-laseroperation

Med hjälp av den senaste SMILE-tekniken kan man korrigera brytningsfel utan att göra den traditionella fliken i hornhinnan. Ögats yta hålls mera intakt och risken för torra ögon minskar. Enligt undersökningar är resultaten av SMILE-ingreppen utmärkta. Vi använder den nyaste SMILE Pro -laseroperationsapparaturen VisuMax 800.

Läs mer
Optikot_203-06_4.jpg
De vanligaste frågorna om ögonlaseroperation

Har du frågor kring en ögonlaseroperation? Eira sjukhus optiker Ulla Meriluoto, svarar på de vanligaste frågorna.

Läs mer
silmalaser_esitutkimus3_600x450.jpg
Mitt liv blev mycket enklare efter att mina ögon blev laseropererade

Maiju fick sina ögon ReLEx SMILE -laseroperareade. Operationen överraskade henne positivt på flera sätt. Läs hur hon upplevde SMILE-operationen!

Läs mer
Artikkeli_Smile_Aaro_Keipi_600x450.jpg
Fotograf prioriterade hög kvalitet vid val av laseroperation

Då fotografen Aaro Keipi bestämde sig för att gå på laseroperation ville han försäkra sig om att slutresultatet skulle vara så bra som möjligt. Efter att han genomgått en SMILE-laseroperation på Eira sjukhus belastas ögonen mindre av hans jobb, som kräver skarp syn.

Läs mer
silmalaser_smile_leikkaus2_600x450.jpg
SMILE-lasertekninken är ett stort framsteg inom laserkirurgin

Den nyaste SMILE-lasertekniken har varit ett stort framsteg inom ögonlaserkirurgin – redan över 1,5 miljoner operationer, berättar ögonkirurg Petri Oksman.

Läs mer

Optikerns förunddersökning inför en ögonoperation!

Har du funderat på ögonoperation?
Boka tid till optikerns förundersökning för en ögonoperation.
I förundersökningen kartläggs dina ögons hälsa och om operationen är lämplig för dig. Samtidigt får du svar på alla dina frågor om operationen.

60 min. förundersökning 0 €.Inga andra kostnader.

Förundersökningen förbinder dig inte till operation. Kontaktlinser får inte användas i en veckas tid innan förundersökningen.

Boka tid till förundersökning