Hurudan är shockwave-behandlingen?

Shockwave tryckvågsbehandlingen innebär att man med tryckluft ger kraftiga stötar mot den skadade mjukdelsvävnaden. Tryckvågsbehandlingen ges i samband med ett mottagningsbesök hos fysioterapeuten och behandlingen räcker ca 5-10 minuter beroende på hur stort smärtområdet är.

Shockwavebehandlingen stimulerar ämnesomsättningen i smärtområdet. Tack vare den stimulerade ämnesomsättningen förbättras mjukdelsvävnadens syreintag och kärlsystemet förnyas.

På detta sätt minskar smärtan, inflammationen lindras och vävnaden tillfrisknar snabbare. Behandlingens effekt håller i ännu långt efter att själva behandlingen avslutats. Då man effektivt minskar på inflammationen och smärtan, är det möjligt för fysioterapeuten att snabbare åtgärda själva orsaken till smärtan.

 

Vad behandlas med Shockwave?

Redan från 1990-talet har toppidrottare internationellt behandlats med Shockwave, bl.a. kroniska inflammationer i muskler, senor och ligament.

Behandlingen gör musklerna avslappnade och lämpar sig därför väl för behandling av spända nack- och skulderområden. Även långvariga slemsäcksinflammationer i höften kan åtgärdas med hjälp av Shockwavebehandling. Vid senproblem söndrar behandlingen den kalk som samlats runt senan, därför är denna behandling också ett effektivare alternativ i stället för kortison eller kirurgiskt ingrepp.

Typiska behandlingsområden är:
  • problem i nack- och skulderområdet
  • axeln: frusen skuldra, kalk, seninflammationer
  • armbågarna: tennis- och golfarmbåge
  • knän: löpar- och hopparknä samt andra smärttillstånd i senfästet
  • hälarna: hälsporre, inflammation av akillessenan
  • benhinneinflammation
  • dålig eller långsam förbening av fraktur
  • triggerpunktsbehandling
  • slempåseinflammationer

Shockwave passar inte:

  • akuta skador: 1-7 dagar gamla stukningar
  • vid graviditet
  • på öppna sår
  • om på behandlingsområdet finns en tumör
  • vid användning av läkemedel som påverkar blodkoagulationen eller vid blödarsjuka
     

Fysioterapeutisk mottagning och Shockwave-behandling

En fysioterapeut som har specialiserat sig på shockwavebehandlingar, undersöker och bedömer området som skall behandlas. Vårdplanen görs upp individuellt, både beträffande behandlingsgånger och -styrkan.

Behandlingen sker med Shockwaveapparaten och tiden varierar beroende på smärtområdets storlek. Under behandlingen kan man eventuellt känna lite smärta och ömhet. Även efter behandlingen kan det kännas ömt under några dagar. I allmänhet minskar smärtan efter den första behandlingen.

Normalt räcker det med 3-5 behandlingar för att lugna ner symptomen. Det rekommenderas att hålla 7-10 dagars paus mellan behandlingarna. Långvariga besvär kan kräva längre behandlingsperioder.

Tryckvågsbehandlingen är en tilläggsbehandling som ges på fysioterapeutens mottagning. Priset på behandlingen läggs på fysioterapeutens mottagningspris.

 

 
 
Eira sjukhus fysioterapeuter
Bekkedal Juha Fysioterapeut Boka tid
Bomberg Maarit Fysioterapeut YH Boka tid
Grenman Viveca Fysioterapeut, Lymfterapeut Boka tid
Nybacka Sandra OMI Fysioterapeut, företagsfysioterapeut Boka tid
Saukkola Riikka Fysioterapeut Boka tid
Sundman Helene Fysioterapeut Boka tid
Följande lediga tider
tor 9.7
09:00
1 h 0 min
Nybacka Sandra
OMI Fysioterapeut, företagsfysioterapeut
Eira läkarstation
Vid behov håller jag mottagning även på distans. Föredrar du distansmottagning, boka en vanlig tid och skriv ”Distansmottagning” i  Orsaken till bokningen-fältet. Jag kontaktar dig per telefon för att komma överens om hur mottagningen utförs.
Visa följande lediga tider
Prislista
Fysioterapi Pris
Mottagningsbesök hos fysioterapeut, 45 min.
Också distansmottagning
från 82 €*
Mottagningsbesök hos fysioterapeut, 60 min.
Också distansmottagning
   från 91 €*
Hembesök, i Eiras närområde, 60 min. innehåller restid. från 97 € 
Fysioterapeutisk undersökning och utlåtande Pris 
I samband med första besöket 31 € 
Shockwave-behandling 29 € 
Material Pris

Kinesiotejp, rulle

Theraband

22 €

19 €

* Priset beror på tidsåtgången samt fysioterapeutens specialutbildning. Poliklinikavgift på 18,90 € och Kanta-avgift på 1,95 € tillkommer, förutom vid seriebesök då poliklinikavgift på 3,90 €/besök och Kanta-avgift på 1,95 € tillkommer. Till en telefon- och videomottagningstid tilläggs hanteringsavgift 6,90 € och Kanta-avgift 1,95 €.
Fråga mera om Eiras tjänster
Namn
Telefon
E-post
Meddelande