Orbera-laihdutusmenetelmä Eirassa

Olemme valinneet Orbera-pallon, koska siitä on eniten kokemusta ja tutkittua tietoa maailmassa.

Sen ympärille olemme luoneet Orbera-laihdutusmenetelmän, joka pallon asettamisen lisäksi sisältää elämäntapamuutostuen.

Eirassa sinua hoitaa Suomen kokenein lihavuustiimi, johon kuuluvat kirurgi, lihavuuden hoitoon erikoistuneet ravitsemusterapeutti ja sairaanhoitaja sekä anestesialääkäri. Käytössäsi on myös tarvittaessa psykologi, sisätautilääkäri, fysioterapeutti ja psykiatri.

Mikä on Orbera-laihdutusmenetelmä?

Orbera-laihdutusmenetelmä on Suomessa uusi ja ainutlaatuinen tapa hoitaa ylipainoa. Maailmassa on jo yli 300 000 Orbera-potilasta ja menetelmä on tiukkojen amerikkalaisten terveysviranomaisten (FDA) hyväksymä. Keskimäärin potilaat ovat laihtuneet 15 kg ensimmäisen puolen vuoden aikana. Nyt tämä menetelmä on saatavilla myös Suomessa.

 
Orbera_pallo.jpg 

Orbera-laihdutusmenetelmä on ei-kirurginen hoitomuoto, jossa sinulle asetetaan suun kautta tähystimen avulla ja kevyessä nukutuksessa pehmeä silikonipallo mahalaukkuun. Pallo täytetään steriilillä keittosuolaliuoksella ja jätetään paikoilleen 12 kuukaudeksi. Tämän jälkeen pallo tyhjennetään ja poistetaan samalla tavalla. Sekä pallon laitto, että poisto kestää vain puoli tuntia ja pääset kotiin muutamassa tunnissa.

Pallolla itsessään ei ole laihduttavaa vaikutusta, mutta se täyttää mahalaukkua ja antaa sinulle kylläisyyden tunteen. Näin pallo auttaa sinua syömään pienempiä ruoka-annoksia. Nautittu ruoka myös viipyy mahalaukussa kauemmin, joten koet näläntunnetta huomattavasti harvemmin.

Jotta pallolla saavutettu painonlasku olisi pitkäaikainen, Orbera-laihdutusmenetelmä on kokonaisuus, johon kuuluu tarkka seuranta ja elämäntapamuutosohjelma vielä puolen vuoden ajan pallon poiston jälkeen. 

Tulokset ovat aina yksilöllisiä ja riippuvat sinun motivaatiostasi ja sitoutumisesta sitoutumisestasi pysyvään elämäntapamuutokseen. Pallon mahdollistama laihtuminen antaa kuitenkin ison sysäyksen ja motiivin jatkaa uudella tiellä myös sen poistamisen jälkeen. Uudet ruokailutottumukset yhdistettynä liikuntaan ovat avain hoikempaan ja pitkän päälle terveempään elämään. Siinä Orbera-laihdutusmenetelmä toimii ainutlaatuisena apuna.

Orbera sopii yleensä useimmalle, joka haluaa pudottaa painoaan eri syistä. Se tarjoaa ainutlaatuisen tavan katkaista painonnousu ennen kuin siitä muodostuu vakava terveysriski. Painonlasku vähentää aina liitännäissairauksien riskiä, mutta voi myös lieventää olemassa olevan sairauden oireita kuten uniapnea, 2-tyypin diabetes, korkea verenpaine, nivelvaivat ym. Orberasta voi myös olla suuri apu, kun on tarve pudottaa painoa ennen leikkausta (esim. proteesi- tai lihavuusleikkausta) tai mikäli haluaa parantaa raskauden todennäköisyyttä.

Varaa aika maksuttomaan sairaanhoitajan konsultaatioon >>

Kenelle Orbera-laihdutusmenetelmä sopii?

Orbera-laihdutusmenetelmä sopii yleensä useimmille, jotka ovat yrittäneet laihduttaa perinteisin keinoin.

Soveltuaksesi Orbera-laihdutusmenetelmään sinun:

 • tulee olla vähintään 18-vuotias
 • BMI (painoindeksi) tulee olla yli 27
 • tulee olla motivoitunut ja valmis sitoutumaan lääketieteelliseen, valvottuun hoitomenetelmään.


Mahdollisia esteitä hoidolle ovat:

 • yli 65-vuoden ikä
 • todettu suuri palleatyrä
 • aikaisempi mahalaukun leikkaus
 • vakava munuais- maksa- tai keuhkosairaus
 • pitkäaikainen kortisonihoito
 • raskaus
 • vakava ahmintahäiriö
 • muu hoitomenetelmän omaksumiseen vaikuttava psyykkinen ongelma.

Orbera-laihdutusmenetelmän soveltuvuus todetaan kuitenkin aina yksilöllisesti ja päätöksen tekee lihavuuden hoitoon erikoistunut gastrokirurgi. Mikäli toimenpiteessä todetaan, ettei palloa voidakaan laittaa, maksettavaksi jää jo toteutuneet kirurgin ja ravitsemusterapeutin käynnit sekä kevyessä nukutuksessa tehty gastroskopia.
Mikäli Orbera ei ole oikea ratkaisu sinulle, voit myös keskustella lääkäreiden kanssa lihavuusleikkaus-vaihtoehdoista.  Lue lisää lihavuusleikkauksista »

 

Muita Eirassa sovellettavia lihavuuden hoitomuotoja

 • Ravitsemus- ja liikuntaneuvonta
 • Personal Training
 • Vähäkaloriset dieetit
 • Elämäntapojen muutosohjaus
 • Lääkehoito (potilaille, joiden BMI on vähintään 27)
 • Lihavuusleikkaukset.
Orbera-potilaan hoitopolku Eiran sairaalassa

Orbera-laihdutusmenetelmän vaiheet

Orbera-hoidon aloitus

 1. Lihavuuden hoitoon erikoistuneen sairaanhoitajan ensitapaaminen.
 2. Kirurgin ja ravitsemusterapeutin tapaamiset.
 3. Soveltuvuusarvio ja päätös hoidon aloittamisesta.
  Saat samalla yksityiskohtaisen Orbera-laihdutusmenetelmän ohjekirjan tutustumista varten.
 4. Orbera-pallon asettaminen.

Orbera-pallon asettamisen jälkeen

 1. Sairaanhoitajan ja ravitsemusterapeutin ravinto-ohjeet ja tuki pallon ollessa vatsassa 12 kk.
 2. 9 kk kuluttua ravitsemusterapeutin seurantasoitto.
 3. Viikko ennen pallon poistoa sairaanhoitajan soitto ja valmistautumisohjeet.
 4. Orbera-pallon poistaminen 12 kk:n jälkeen.

Orbera-pallon poistamisen jälkeen

 1. Pallon poiston yhteydessä tapaat sairaanhoitajan.
 2. Viikko pallon poiston jälkeen ravitsemusterapeutin vastaanotto.
 3. Sairaanhoitajan tuki ja seuranta 6 kk:n ajan pallon poistamisen jälkeen.
 4. Ravitsemusterapeutin tapaaminen ja hoitoyhteenveto 18 kk Orbera-pallon asettamisesta.

Pääset Eira Lihavuusklinikalle helposti ilman lähetettä ottamalla yhteyttä lihavuusklinikan sairaanhoitajaan. 
Voit joko varata ajan maksuttomaan ensitapaamiseen tästä tai soittaa numeroon 09 162 0610 tai lähettää viestiä osoitteella lihavuusklinikka@eiransairaala.fi.

Tapaat hoitoketjumme asiantuntijat ennen toimenpidettä

Saadaksemme kokonaiskuvan terveydentilastasi ja motivaatiostasi tapaat ennen toimenpidettä lihavuuden hoitoon erikoistuneen kirurgin, ravitsemusterapeutin sekä klinikan sairaanhoitajan. He kertovat lisää Orbera-laihdutusmenetelmästä ja voit samalla esittää heille kysymyksiä. Toimenpiteen/pallon asetuksen ajankohta sovitaan yhdessä sinun kanssasi, jotta se sopisi aikatauluusi mahdollisimman hyvin.

Valmistautuminen Orbera-pallon laittoon

Pallon asettamista edeltävänä päivänä sinun tulee syödä vain nestemäistä ruokaa. Toimenpidepäivää edeltävän illan klo 24 jälkeen sinun on oltava ravinnotta. Mikäli pallon laitto on illalla, voit aamulla juoda hieman vettä tai esim. mehua. Juomatta on oltava vähintään 6 tuntia. Näin varmistetaan, että mahalaukkusi on tyhjä toimenpiteeseen tullessa ja toimenpide saadaan turvallisesti suoritettua.

Nukutuslääkäri soittaa sinulle ennen toimenpidettä ja kertoo, mitkä käytössäsi olevat lääkkeet voit ottaa toimenpideaamuna. Määrätyt lääkkeet, sekä toimenpidettä varten kirurgin määräämät lääkkeet saat ottaa pienen vesitilkan kanssa.

Toimenpidepäivä ja kotiutuminen

Toimenpidepäivänä saavut sairaalan toimenpideyksikköön sovittuna aikana. Sairaanhoitaja ottaa sinut vastaan ja valmistelee sinut toimenpiteeseen. Itse toimenpide kestää alle puoli tuntia, jonka jälkeen saat levätä tarkkailuhuoneessa 1–2 tuntia.

Kun vointisi on hyvä ja saat juotua nesteitä, sinut kotiutetaan. Kevyen nukutuksen vuoksi tarvitset saattajan.

Ensimmäisten päivien aikana olemme sinuun yhteydessä varmistaaksemme, että vointisi on hyvä. On tavallista, että ensimmäisten päivien aikana ilmenee pahoinvointia, oksentelua, happamia röyhtäisyjä ja vatsakramppeja. Nämä eivät ole oireita vakavammasta ongelmasta, vaan siitä, että mahalaukku ei ole vielä tottunut palloon. Yleensä oireet väistyvät 2–3 päivän kuluttua. Pahoinvointi ja muut mahdolliset tuntemukset ovat kuitenkin yksilöllisiä ja voivat joissain harvoissa tapauksissa kestää pidempäänkin.
 

Mahdolliset komplikaatiot

Komplikaatiot ovat harvinaisia ja mikäli sinulla on kysyttävää voit milloin tahansa olla yhteydessä Eiran sairaalaan, päiväsaikaan sairaanhoitajaan ja muina aikoina vuodeosastoomme, joka on avoinna 24/7. Meille on tärkeää, että koet olosi turvalliseksi koko prosessin ajan.
 

Elämä Orbera-pallon kanssa

Kahden ensimmäisen viikon jälkeen voit elää melko lailla ”tavallista” elämää. Ensimmäiset päivät pallon laiton jälkeen voivat olla hankalia ja usein esiintyy pahoinvointia ja vatsakramppeja. Elimistö ei ole vielä tottunut vieraaseen esineeseen mahalaukussa.

Ensimmäisellä viikolla noudatat tarkasti saamiasi ruokailuohjeita. Tuolloin nautitaan nestemäistä ravintoa, esim. vellejä, piimää, juotavaa jogurttia, teetä, kahvia, sokerittomia mehuja. Saat tarkat ohjeet ohjekirjastamme. 

Hiljalleen siirrytään ”paksumpaan” ruokaan ja kolmannesta viikosta lähtien voit nauttia tavallista, terveellistä ruokaa. Annoskoot jäävät pieniksi, koska pallo vie mahalaukusta ison tilan. Näin nautittu energiamäärä jää pieneksi ja paino putoaa.  Myös ruuan ravintoarvoihin on hyvä kiinnittää huomiota, jotta saat kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet. Saat tähän apua ravitsemusterapeutiltamme! Pallo ei laihduta, vaan muuttuneet ruokailutottumukset!

Liikunnan harrastus on suositeltavaa. Kevyttä liikuntaa saa harrastaa heti. Pari viikkoa tule välttää rajuja vatsalihasliikkeitä. On todettu, että säännöllisesti liikuntaa harrastavat laihtuvat 12 % enemmän, kuin liikkumattomat. 

Koko pallon vatsassa oloajan syöt happosalpaajalääkkeitä. Saat myös reseptin pahoinvointilääkkeistä mahdollisen huonovointisuuden varalle. Opastamme sinua lääkkeiden käytössä ja voit aina soittaa sairaanhoitajallemme, jos sinulla on jotain kysyttävää!

Varaa nyt maksuton lihavuussairaanhoitajan vastaanotto!

Maksuttomalla Lihavuusklinikan sairaanhoitajan vastaanotolla selvitetään sinulle sopivin lihavuuden hoitomuoto. Samalla saat vastaukset mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. 

Voit myös ottaa yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen 

lihavuusklinikka@eiransairaala.fi tai soittamalla 09 162 0610.

Seuraavat vapaat ajat
to 12.8.
12.00
1 h 0 min
Juvonen Erja
Sairaanhoitaja, gastroenterologia ja lihavuusleikkaukset
Eiran lääkäriasema
HUOM! Hoidan tarvittaessa vastaanoton myös etänä. Halutessasi etävastaanottoajan, varaa normaali aika ja kirjoita "Ajanvarauksen syy" -kenttään "Etävastaanotto". Soitan sinulle varaamanasi aikana antamaasi puhelinnumeroon.
Näytä seuraavat vapaat ajat
Eira Lihavuusklinikan asiantuntijat
Carpelan-Holmström Monika Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Häkkinen Pauliina Sairaanhoitaja, painonhallinta ja lihavuusleikkaukset Varaa aika
Hölttä Marianna Ravitsemusterapeutti Varaa aika
Juuti Anne Dosentti, kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Juvonen Erja Sairaanhoitaja, gastroenterologia ja lihavuusleikkaukset Varaa aika
Kangasniemi Raisa Ravitsemusterapeutti Varaa aika
Karjanlahti Nina Sisätautien erikoislääkäri Varaa aika
Niskanen Leo Endokrinologian ja sisätautien erikoislääkäri Varaa aika
Pietiläinen Kirsi Sisätautien erikoislääkäri
Saarinen Tuure Gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Scheinin Tom Kirurgian ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri Varaa aika
Hinnasto
Lihavuusleikkaukset ja -toimenpiteet Hinta  
Lihavuussairaanhoitajan neuvontakäynti tai puhelinvastaanotto
0 €  
Orbera-laihdutusmenetelmä Hinta Eiran Terveystili*
Orbera-laihdutusmenetelmä, 12 kk pallo   5595 €
 470,20 €/kk

Orbera-laihdutusmenetelmään sisältyy:

 • Hoitoa edeltävät käynnit ravitsemusterapeutin ja leikkaavan kirurgin vastaanotolla. Nämä vastaanottokäynnit maksetaan käyntien yhteydessä ja ne vähennetään kokonaishinnasta, jonka jälkeen ennakkolasku lähetetään kotiin.
 • Käynnit lihavuusklinikan sairaanhoitajan vastaanotolla.
 • 2 tähystystoimenpidettä kevyessä nukutuksessa (pallon asentaminen ja poistaminen).
 • Orbera-pallon.
 • Toimenpiteeseen yhteydessä annettavat lääkkeet.
 • 1,5 vuoden mittaisen elämäntapamuutoksen, joka pitää sisällään seurantasoitot/vastaanottokäynnit 3 kk:n välein sekä ravitsemusneuvonnan.
 • Mahdollisuuden olla yhteydessä lihavuusklinikan sairaanhoitajaan milloin tahansa hoitojakson aikana.
 • Hoitoyhteenveto 6 kk pallon poiston jälkeen.

 Hintaa ei sisälly:

 • Yksilöllisesti määrättävät mahdolliset laboratoriokokeet tai tähystyksessä tarvittaessa otettavat koepalat.
 • Lääkärin määräämät lääkkeet.
 • Muut kuin yllä mainitut vastaanottokäynnit tai kontrollit.

Lainarahoitus
Eiran sairaalassa on mahdollisuus rahoittaa Orbera-menetelmä Eira Terveystilillä. Sairaanhoitajan kanssa voit keskustella eri rahoitusvaihtoehdoista.

Sairauskuluvakuutus
Yhä useimmilla on yksityinen sairauskuluvakutus, mahdollisesti työnantajan kautta. Jos sinulla on yksityinen vakuutus, voit tiedustella kattavuutta vakuutusyhtiöltäsi.

Kela
Orbera-laihdutuspallohoidosta ei myönnetä Kela-korvausta

Hintoihin lisätään poliklinikkamaksu 19,90 € ja kanta-maksu 1,95 €, paitsi maksuttomaan neuvontakäyntiin ja puhelinvastaanottoon.
*Eiran Terveystilillä esim. 12 kk:n kuluttomalla ja korottomalla osamaksulla.
Lue lisää Eira Lihavuusklinikan palveluista

Lihavuusleikkaukset

Eiran sairaalalla on vuosien kokemus lihavuusleikkauksista. Vaikean ylipainon yksi tehokkaimmista hoitomuodoista on leikkaus. Teemme sekä mahalaukun ohitus- että kavennusleikkauksia turvallisesti ja ammattitaidolla. Pääset nopeasti leikkaukseen ja saat tarvittaessa parhaan mahdollisen jatkohoidon ja tuen, myös vuosien jälkeen. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää

Lihavuuden konservatiivinen hoito

Eirassa ylipainoa voidaan hoitaa leikkaushoidon ja Orbera-hoidon lisäksi myös konservatiivisin menetelmin, kuten ruokavalion, lääkehoidon ja elämäntapaohjauksen avulla. Varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomalle neuvontakäynnille ja tule keskustelemaan sinulle sopivista vaihtoehdoista.

Lue lisää

Eira Lihavuusklinikka

Ylipainon kanssa ei kannata jäädä yksin! Eira Lihavuusklinikka on erikoistunut lihavuuden yksilölliseen ja monipuoliseen hoitoon. Suomen kokeneimmat lihavuuteen erikoistuneet asiantuntijamme auttavat löytämään juuri sinulle sopivimman hoitomuodon. Käytössämme ovat lihavuusleikkaukset ja ei-kirurginen Orbera-laihdutuspallomenetelmä sekä ruokavalio- ja lääkehoito. Lue lisää ja varaa aika lihavuussairaanhoitajan maksuttomaan neuvontaan!

Lue lisää
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti