Valitse omalle jalkarakenteelle sopiva juoksukenkä

Sovitettaessa kengän tulee tuntua heti omalta, eikä lesti saa olla liian pieni tai iso. Hyvä kenkä tukee sopivasti nilkkaa, mutta antaa kuitenkin joustoa askellukseen.

 

Pyri harjoittelemaan pehmeällä alustalla

Vältä asfalttiteitä ja etsi kodin läheltä hiekkatie tai pururata. Pehmeä alusta lisää lihastyötä, mutta on hellävaraisempi nivelille.

Aloita rauhallisesti matkoja ja vauhtia pikkuhiljaa lisäten

Lenkkeily on hyvä aloittaa reippaasti kävellen ja lisätä pikkuhiljaa kävelylenkkeihin juoksuosioita sekä harjoitettavan matkan pituutta. Vauhdin tulee pysyä sellaisena, että jaksat säilyttää hyvän juoksuasennon koko matkan ja hengästyt kevyesti.

Pidä huolta myös oheisharjoittelusta

Hyvän juoksuasennon saavuttamiseksi kannattaa harjoitella myös keskivartaloa tukevia lihaksia sekä alaraajojen lihasvoimaa. Lihasepätasapainon välttämiseksi on tärkeää pitää huolta myös kehon liikkuvuudesta. 

Kannusta ja motivoi itseäsi

Älä luovuta, jos lenkkeily tuntuu aluksi raskaalta. Aseta realistiset tavoitteet ja tarkista, että perustekijät ovat kunnossa. Voit myös miettiä, tuntuisiko lenkkeily mukavammalta jonkun seurassa. 

 

Vinkit lenkkeilyn aloittamiseen turvallisesti antoi Eiran sairalan fysioterapeutti Riikka Saukkola.

Sattuiko juokseminen? Oliko polvesi tai lonkkasi kipeä lenkin jälkeen?

Toisinaan juoksutekniikassa voi tapahtua virheitä tai lantiossa ja alaraajoissa olla lihasepätasapainoa, mitkä johtavat virhekuormituksiin ja siten erilaisiin kiputiloihin.

Mikäli kipuja ilmenee, asiantuntevat fysioterapeuttimme tekevät vastaanotolla alaraaja-analyyseja ja kuvaavat tarvittaessa myös juoksutekniikkasi ongelma-alueiden kartoittamiseksi.

Lue lisää alaraaja-analyysista.

Varaa aika ortopedille
Lue lisää Eira Fysioklinikan palveluista
Fysioterapia_alaraaja_analyysi_600x450.jpg

Alaraaja-analyysi

Särkeekö selkää, lonkkaa, polvea, nilkkaa, kantapäätä tai jalkaterää? Onko sinulla kipua kävellessä tai liikkuessa? Alaraaja-analyysissä erikoistunut fysioterapeutti tekee kattavan tutkimuksen, joka pohjalta käydään läpi eri hoitovaihtoehdot ja laaditaan yhdessä asiakkaan kanssa hoitosuunnitelma.

Lue lisää
Fysioterapia_tiimi_600x450.jpg

Fysioterapia

Eira Fysioklinikka auttaa sinua kaikissa tuki- ja liikuntaelimistön oireissa ja niiden ennaltaehkäisyssä. Eirassa Helsingissä osaavat ja koulutetut terapeutit tarjoavat monipuolisesti kuntoutusta eri menetelmillä. Hoitoon pääset helposti myös ilman lähetettä. Tervetuloa!

Lue lisää
Fysioterapia_maarit_600x450.jpg

TULE-fysioterapia, tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Yleisimpiä syitä, joiden vuoksi asiakas hakeutuu fysioterapiaan ovat tukirangan ongelmat, esim. niska- tai selkäkivut, eri nivelten kivut ja paikalliset ylirasituksesta tai virheasennosta johtuvat toiminnalliset ongelmat.

Lue lisää