Lantionpohjan fysioterapiasta saat avun lantiopohjan lihasten toimintahäiriöihin

Lantionpohjan fysioterapiassa tutkitaan lantionpohjan lihasten toimintakykyä ja voimaa. Tutkimuksiin perustuen selvitetään syyt oireisiin, saat yksilöityä hoitoa sekä harjoitusohjelman, jolla edistetään lantionpohjan lihasten toimintakykyä. Säännönmukaisilla tapaamisilla mitataan ja arvioidaan hoidon tuloksia.

Vastaanotolle voit aina tulla ilman lääkärin lähetettä!

 

 

Lantionpohjan lihaksista huolehtiminen on tärkeää

Lantionpohjan lihakset vaikuttavat niin virtsanpidätyskykyyn, ryhtiin kuin seksuaaliseen mielihyvään. Niitä kannattaa harjoitella iästä ja sukupuolesta riippumatta. Lantionpohjan toimintahäiriöt ovat yleisimpiä iäkkäämmillä ja naisilla, mutta niitä esiintyy myös ikämiehillä. Erityisesti raskaus, ylipaino ja hormonaaliset muutokset laittavat lantionpohjan koetukselle.


Tyypillisiä toimintahäiriöitä ja kiputiloja ovat:

 • virtsankarkailu tai yliaktiivinen virtsarakko
 • ummetus tai ulosteen tahaton karkailu
 • kohdun-, virtsarakon- tai peräsuolenlaskeumat
 • tunnottomuus
 • yhdyntäkivut
 • lantionpohjan ja tai lantion kiputilat ns. vulvodynia
 • alaselän kiputilat
   

Lantionpohjan lihasten toimintakykyä ja voimaa tutkitaan biopalautteen (EMG) avulla

Lantionpohjan fysioterapiassa käytetään biopalautetta (EMG), jonka avulla mitataan lihasten aktiivisuutta. Biopalaute helpottaa asiakkaan tuntemusta esimerkiksi siitä, miltä lihaksen supistus ja rentoutus tulisi tuntua. 


Tulosten perusteella asiakkaalle suunnitellaan yksilökohtainen harjoitteluohjelma. Fysioterapeutiltamme saat ohjeet lihasten kunnon parantamiseen sekä tarvittaessa suosituksen muihin jatkotutkimuksiin.


Harjoittelun tukena voidaan käyttää sähköterapiaa, esimerkiksi heikentyneiden lantionpohjan lihasten stimuloimiseen tai rauhoittamaan yliaktiivista rakkoa. Lisäksi biopalauteen, avulla saadaan ohjausta harjoittelun etenemisestä.

Äitiysfysioterapia - Sinun ja vauvasi hyvinvointiin

Raskauden aikana elimistössä tapahtuu muutoksia - paino nousee, paine vatsaontelossa kasvaa ja hormonaaliset muutokset löysyttävät kehon niveliä. Painonnousu ja kasvava kohtu muuttavat kehon painopistettä alas- ja eteenpäin. Kehon muutokset voivat raskausaikana aiheuttaa erilaisia tuki- ja liikuntaelinten ongelmia sekä lantionpohjan toimintahäiriöitä. Äitiysfysioterapiaan voit aina tulla ilman lääkärin lähetettä. Ensimmäisellä vastaanottokäynnillä fysioterapeutti kartoittaa tilanteesi ja tekee sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman.

Milloin on oikea aika aloittaa äitiysfysioterapia?

Tarvittaessa äitiysfysioterapiaan voi hakeutua jo raskausaikana. Näin mahdollisia tuki- ja liikuntaelinten ongelmia sekä lantionpohjan toimintahäiriöitä päästään hoitamaan jo ennen synnytystä. Lisäksi raskausajan fysioterapialla edesautetaan äidin hyvinvointia ja tulevaa synnytystä.

Äitiysfysioterapialla edistetään myös synnytyksen jälkeistä palautumista sekä ennaltaehkäistään synnytyksen jälkeisiä vaivoja, kuten suorien vatsalihasten erkaumaa ja/tai lantionpohjan toimintahäiriöitä. 

Koskaan ei ole liian myöhäistä hakeutua äitiysfysioterapiaan. Vaikka raskaudesta ja synnytyksestä on kulunut aikaa, kuntoutusta voidaan tehdä vuosienkin jälkeen. 

 

Monipuoliset tutkimukset ja harjoitteet

Vastaanotolla fysioterapeutti tekee ultraäänitutkimuksen vatsan suorien lihasten erkauman kartoittamiseksi.
Lantionpohjan lihasten kuntoa ja toimintakykyä testataan biopalautteen (EMG) avulla.
Fysioterapeutti laatii tutkimusten pohjalta yksityiskohtaiset kotiharjoitteluohjeet ja opastaa harjoitteiden tekemisessä. Harjoittelun tukena käytetään tarvittaessa sähköterapiaa, esimerkiksi heikentyneiden lantionpohjan lihasten stimuloimiseen.
Lisäksi biopalauteen avulla saadaan ohjausta harjoittelun etenemisestä.

Äitiysfysioterapiasta saat avun moneen vaivaan

 • pidätysvaikeudet ja muut lantionpohjan toimintahäiriöt, kuten laskeumat
 • lantion alueen kivut, kuten liitoskivut
 • synnytykseen valmistautuminen
 • raskausajan ja synnytyksen jälkeiset selkävaivat
 • raskausajan ja synnytyksen jälkeinen liikunta
 • arpien hoito, esim. sektio- ja välilihanleikkausarvet
 • suorien vatsalihasten erkauman kuntoutus
Eiran sairaalassa äitiys- ja lantiopohjan fysioterapiaa tarjoavat fysioterapeutit
Rosenqvist Janna Fysioterapeutti Varaa aika
Seuraavat vapaat ajat
Hinnasto
Lantiopohjan fysioterapia ja äitiysfysioterapia Hinta 
Ensikäynti, 60 min 90 €
Jatkokäynti, 60 min 86 €

Synnytyksen jälkeinen tarkastus, 90 min

Varaa aika suoraan fysioterapeutti janna.rosenqvist@eiransairaala.fi

110 €
Biopalaute- eli EMG-laitteen elektrodit, kpl 37,30 €
Hintoihin lisätään toimistomaksu 17,90 € ja Kanta-maksu 1,95 €. Poikkeus: sarjakäynteihin  lisätään toimistomaksu 3,60 €/kerta ja Kanta-maksu 1,95 €.
Kysy lisää Eiran palveluista
Nimi
Puhelin
Email
Viesti