1. Byt ställning

Ingen ställning är så bra så att man kan hålla den flera timmar.
Variation är det viktigaste!

-för att upprätthålla cirkulationen i din kropp
-för att minska belastningen på ryggraden, lederna och de mjuka vävnaderna

2. Stöd ryggen

Många jobbar vid köksbordet på en stol som inte ger tillräckligt stöd för ryggen. Rulla en handduk som stöd mellan stolen och ländryggen. Se till att underarmarna får stöd av bordet och att du har armbågarna nära kroppen. Då minskar belastningen på axlarna.


3. Prova på att jobba stående

Lyft upp laptopen på en hög böcker så att händerna vilar bekvämt på tangentbordet, armbågarna i 90° nära kroppen. Placera en vikt yogamatta eller annan matta under fötterna för att få ett mjukare underlag.

4. Håll ryggen och nacken rak

Tänk på att hålla ryggen så rak som möjligt: en enkel regel är att örat, axeln och höften är i samma linje. Då du ser på skärmen, fäll endast ner hakan och blicken så att nacken inte belastas.


5. Ta pauser och rör på dig

Håll ofta pauser och försök att gå ut alltid då det är möjligt. Promenerandet ökar bevisligen på kreativiteten och hjälper kroppen att återhämta sig. Dessutom klarar en stark kropp bättre av en sämre arbetsställning samt påfrestningar i leder och muskler.


Ergonomia_vinkit_3kuvaa.jpg

 

Fysioterapia_Sandra_600x450.jpg

Tipsen för hemergonomi av Eira sjukhus arbetsfysioterapeut Sandra Nybacka. 

Våra fysioterapeuter betjänar dig även på distans!

Eiras fysioterapeuter betjänar dig även med distansmottagningar. Bekanta dig med Eiras mångsidiga fysioterapitjänster samt med våra sakkunniga fysioterapeuter.

Läs mera om Eiras fysioterapitjänster